Brčko

Hoće li promjenjivo vrijeme u Brčkom utjecati na ovogodišnji prinos meda?

Zbog promjenjivog vremena i učestalih padalina ovih dana, brčanski pčelari, koji raspolažu s preko 12.000 košnica, strahuju da bi se to moglo drastično odraziti na ovogodišnji prinos meda i pčelinjih proizvoda, a samim time i na njihov posao i prihode.

Predsjednik Udruženja pčelara „Matica“, Nikola Kerezović ističe kako se već vidi smanjenje proizvodnje u odnosu na ovo vrijeme prethodnih godina, te kako se nada da neće biti i većih gubitaka.

Pored vremenskih neprilika, pčelari se susreću i s neodgovornim prskanjem obližnjih voćnjaka, što je također jedan od uzroka uginuća pčela.

To bi se, a i mnoge druge stvari vezane uz pčelarstvo, moglo riješiti usvajanjem dugonajavljivanog Zakona o pčelarstvu u Brčko distriktu kojim bi bila detaljno definirana prava i obveze pčelara i pčelarskih udruženja, ističe Kerezović.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja klinite na USLOVI KORIŠTENJA.

Tagovi

Povezani članci

Back to top button
Close