RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

I Distrikt uključen u raspodjelu humanitarne pomoći

Na nivou države BiH postoji koordinaciono tijelo koje se organizuje u okviru Minastarstva bezbjednosti, kao i operativno-komunikacijski centar koji pribavlja sve informacije o dotoku humanitarne pomoći iz svijeta, kazao je Siniša Kisić, koordinator Kancelarije Brčko Distrikta BiH u Vijeću ministara BiH.

“Brčko distrikt BiH je uključen u raspored te humanitarne pomoći. Jedan dio mojih pomoćnika je u direktnoj komunikaciji sa Vladom Distrikta, dok se jedan dio nalazi na sarajevskom aerodromu, jer smo usmenim zaduženjem dobili zadatak da pratimo dotok humanitarne pomoći koja dolazi, te da aktivno učestvujemo u iznalaženju mogućnosti da jedan dobar dio tih struktura roba dospije i do Brčkog. Na neki način obezbjeđujemo i prevoz iz Sarajeva do Brčkog, i u nekoliko proteklih nekoliko dana uspjeli smo da obezbjedimo, po potrebama Distrikta, određene količine roba, prije svega čamaca za spašavanje, pumpi, zaštitinih odjela, kreveta, vreća za spavanje i deka“, istakao je Kisić.

Prema njegovim riječima, i u Brčkom je potrebno uspostaviti što bolju i kvalitetniju organizaciju, zatim evidenciju dotoka humanitarne pomoći, kao i da se iskažu kvalitetne potrebe stanovništva Distrikta da bi se upravo ta roba mogla i dostaviti, a ne ona koja je nepotrebna stanovništvu.

Kisić je naglasio da se moraju uraditi i tačne procjene nastalih šteta, kako bi se prema objektivnim potrebama, u narednom periodu, mogao odrediti procenat dotoka humanitarne pomoći u Brčko.

„Svi aktivno učestvujemo u kreiranju najboljih rješenja u smislu određenih prijedloga i validnih podataka sa terena. Već večeras je jedan od sastanaka u Evropskoj komisiji, ja sam sutra na drugom sastanku, tako da aktivno učestvujemo sa međunarodnim institucijama, državnim organima, ministarstvima i tijelima, na sagledavanju što bolje slike da bi što kvalitetnija pomoć pristizala u narednom periodu, za prije svega objektivne potrebe“, istakao je Kisić.

Još je dodao da zajedno sa ministrom iz Brčkog u Vijeću ministara BiH, čine ogromne napore da objektiviziraju pomoć, da se Brčko ne zapostavi, ali isto tako traže i od stanovništva da prikazuju najobjektivnije potrebe koje su im potrebne da prevaziđu ovu krizu.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.