Brčko

Inicijalnih pola miliona maraka za energetsku efikasnost u Brčko distriktu

Gradonačelnik Brčko distrikta Siniša Milić je, sa čelnicima UNDP-a za BiH, danas potpisao Sporazum o smanjenju emisije CO2 i utopljavanju javnih objekata u Distriktu.

Sve je to dio projekta, ukupno vrijednog 17,3 milona dolara, koji će biti implementiran u cijeloj državi, a finansira se iz Zelenog klimatskog fonda UNDP-a.

„Vlada Distrikta je, pomake u ovoj oblasti i budžetski i organizaciono, već predvidjela jer je osim danas potpisanog učešća UNDP-a od 100.000 maraka, budžetski predviđeno još pola miliona upravo za ove namjene“, rekao je gradonačelnik Siniša Milić.

Inače, Vlada je sačinila i spisak od 15 objekata koje prioritetno treba utopliti, a među kojima su objekti škola, Centar za socijalni rad, te zgrade JZU Brčko.

Rukovodilac sektora za okoliš i energetiku UNDP-a Raduška Cupać, izrazila je zadovoljstvo dosadašnjom saradnjom sa vlastima Distrikta i podsjetila da njena organizacija u oblasti energetske efikasnosti intenzivno radi još od 2011. godine, te da prostora na ovom planu za jačanje saradnje i sa Distriktom ima još mnogo.

Inače, cilj projekta je umanjiti i emitivanje štetnih gasova, prije svega CO2 u cijeloj BiH za oko 40 procenata i to u narednom desetljeću, odnosno do 2030. godine.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja klinite na USLOVI KORIŠTENJA.

Povezani članci

Back to top button