RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

Брчко: Прекинуто 33. редовно засједање Скупштине Дистрикта, наставак 07. децембра

Foto: Arhiva

Посланици Скупштине Брчко дистрикта дали су јуче на другом дијелу 33. редовног засједања сагласност о измјени одлуке о утврђивању цјеновника услуга Јавног предузећа „Комунално Брчко“ чиме је повећана цијена одвоза смећа за 44 одсто за физичка и 35 одсто за правна лица.

Умјесто досадашњих 6,60 КМ становници Брчко дистрикта убудуће ће ову услугу плаћати 9,50 КМ.

Предсједник Скупштине Брчко дистрикта Синиша Милић рекао је да је ово непопуларна одлука која је дошла због потребе усклађивања реалних трошкова које ЈП „Комунално Брчко“ има када је одвоз смећа у питању.

„Скупштина је донијела врло непопуларну одлуку која је већ дуже вријеме стајала између нас и УО ЈП „Комунално Брчко“ и заиста по рачуници која је нама предочена цијена одвоза смећа од 6,60 КМ била је најнижа у БиХ у односу на градове са оволиким бројем становника“, истакао је Милић напомињући да је ова неполуларна мјера била апел овог предузећа како би могли покрити реалне трошкова превоза.

Милић је најавио да ће се убудуће пратити стање у овој области и покушати да се кроз друге начине релаксира чињеница о поскупљењу цијене одвоза смећа.

„Тренутни цјеновник ЈП „Комунално Брчко“ није мијењан још од оснивања овог предузећа. Цијене горива и мазива нису стагнирале и инфлација је у порасту што нам отежава пословање. Ако узмемо даљи пораст цијена имаћемо још веће губитке него што су били до сада“, рекао је Давор Нинић предсједник Управног одбора ЈП „Комунално Брчко“ наглашавајући да су цијене одвоза смећа у Брчком најјефтиније у окружењу.

Боро Ристић посланик Социјалистичке партије Републике Српске у Скупштини Дистрикта рекао је „да поскупљење цијене одвоза смећа у овом моменту није за одобравање и представља, уз најављено поскупљење струје, огроман ударац на буџет грађана Брчко дистрикта“.

„Предлагао сам да се ово питање одгоди и да се нађу начини да се уведу неке олакшице за социјалне категорије и грађане који имају мала примања да се што лакше преброди зима, али ова иницијатива није добила подршку скупштинске већине”, рекао је Ристић.

Скупштина Брчко дистрикта је на јучерашњем поподневном засједању усвојила и приједлог Одлуке о задужењу Брчко дистрикта по зајму између БИХ и Европске банке за обнову и развој за реализацију пројекта „Водоснабдијевање Брчко“.

„Ради се о средствима неопходним за реализацију пројекта изградње магистралног цјевовода трасом обилазнице који би требало да створи предуслове за рјешавање проблема водоснабдијевања и оних дијелова Дистрикта који те проблеме имају“, рекао је Милић додајући да је дио опозиције изразио озбиљну резерву према законитости пројекта у смислу одабира материјала за изградњу цјевовода.

„Оно што је нас опредијелило да подржимо ову одлуку јесте важност пројекта јер према ријечима струке без њега се не може ријешити проблем водоснабдијевања у Дистрикту, али подржавам ако је било каквих сумњи у исправност пројекта, да надлежене институције истраже сваки дјелић овог споразума“, нагласио је предсједник Скупштине Дистрикта.

Он је рекао да су посланици усвојили и Извјештај о раду ЈЗУ „Здравствени центар Брчко“, као и да су дали сагласност на извјештај о раду Управног одбора ЈП „Лука Брчко“ за период 01.01. – 30.06.2022. године.

Посланици су једногласно усвојили и финасијски план Завода за запошљавање Брчко дистрикта за 2023. годину.

Скупштина Брчко дистрикта прекинула је синоћ свој рад те ће наставак 33. засједања бити 07. децембра ове године када би се требало размотрити неколико просталих тачака дневног реда са ове сједнице и започети нова 34. редовна сједница.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Delegacija Kantona Sarajevo kod gradonačelnika Brčkog

Admir Kadrić

Brčko: Okončana sedamnaesta redovna sjednica Skupštine

Admir Kadrić

Brčanska Skupština pokrenula inicijativu za formiranje hospisa u Distriktu

Admir Kadrić