RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

Prvi preliminarni podaci o prijemu i raspodjeli humanitarne pomoći

S obzirom da se broj osoba sa evidencije iz ugroženih mjesta po evidenciji CIPS-a i broja prijavljenih za dodjelu humanitarne pomoći ne podudaraju, brčanski Centar za socijaln rad i Odjel za izbjegla i raseljena lica, trenutno na terenu provode aktivnost evidentiranja raseljenih i izbjeglih osoba, na osnovu kojih se tim osobama dodjeljuju evidencioni kartoni za prijem humanitarne pomoći, izjavio je Nenad Kojić, glavni koordinador Vlade Brčko distrikta i vladin povjerenik u oblasti humanitarne pomoći.

„Prema okvirnim podacima, 1332 osobe su se prijavile iz Brčkog kao ugrožene što se ne slaže sa podacima iz CIPS-a, 991 iz Hrvatske, 163 iz RS-a, 82 iz FBiH i 11 građana sa stalnim prebivalištem u Srbiji“, precizirao je Kojić na konferenciji za novinare.

Kojić je još istakao da je, prema podacima, procjenjena vrijednost do sada ukupne pristigle humanitarne pomoći u Distrikt iz inostranstva, oko 750.000 maraka, ta da brčanski Crveni krst, Merhamet, Karitas i Kolo srpskih sestara na osnovu vladine odluke, ovlašteni da u ime Vlade Brčko distrikta radi efikasnosti, vrše prikupljanje i distribuciju humanitarne pomoći.

Prema njegovim riječima, na podračunu za humanitarnu pomoć, zaključno sa 4. junom, sakupljeno je 12.477 konvertibilne marke.

Još je dodao da je šest posto od ukupne količine pristigle humanitarne pomoći u BiH, procenat koji se odvaja za Distrikt, dok procenat od prikupljenjih novčanih donacija još nije utvrđen.

Nihad Šibonjić, direktor Javne zdravstvene ustanove Distrikta kazao je da je bolnička apoteka do sada zaprimila donacije lijekova, sanitetskog materijala, dezinfekcionih sredstava i drugoga, od više domaćih i inostranih donatora, ta da se sve dobijeno distribura svima onima kome je potrebna ovakva vrsta pomoći.

Na računu Crvenog krsta Brčko distrikta, prema riječima Denisa Šehanovića, sekretara ove ustanove, do sada je uplaćeno 33.600 KM novčane pomoći.

„Pristiglo je oko 80 tona hrane, 100 tona vode, 120 tona polovne odjeće i obuće, 55 tona higijenskih sredstava, tona lijekova i sanitetskog materijala odmah proslijeđenih zdravstvenoj ustanovi, šest tona građevinskog materijala, odnosno kreča, 80 tona opreme proslijeđene nadležnim odjelima, i pet tona namještaja“, precizirao je Šehanović.

Veselko Župarić, predstavnik Karitasa Vrhbosanske nadbiskupije podružnice za bosansku Posavinu, istakao je da je do sada u brčansko skladište pristiglo sedam šlepera raznih vrsta humanitarne pomoći.

Brčanski Merhamet, prema riječima Mustafe Ibrišimovića predstavnika ove humanitarne organizacije, do sada je uvezao 45 tona hrane, 18 tona gardarobe, 18 tona sredstava za higijenu i dezinfekciju, te jednu tonu alata.

Udruženje Kolo srpskih sestara, također je prikupilo značajne količine humanitarne pomoći, kazala je Slavojka Iljić, predstavnica ovog udrućenja, naglašavajući da im je, jer nemaju prostor, problem skladištenje robe, kao i volonteri za istovar.

Za sada, kako je rečeno na konferenciji, u Crvenom krstu postoje određene količine hrane dovoljne za neki naredni period.

 

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.