Brčko

Izmjene i dopune Zakona o podsticajima u poljoprivredi Brčko Distrikta BiH

Zastupnici brčanskog Parlamenta, tokom posljednjeg redovnog zasjedanja, posebnu pažnju su posvetili izmjenama i dopunama Zakona o podsticajima u poljoprivredi, temi koja je zbog sužavanja broja onih koji mogu koristiti ovu budžetsku beneficiju, izazvala dosta polemičkih stavova prije samog usvajanja.

Cilj ovih izmjena, kako je istaknuto, bio je suzbiti razdvajanje već postojećih gazdinstava na nekoliko manjih, kako bi se osigurali što veći novčani podsticaji, kao i onemogućiti da se u istoj godini kada je i prijavljeno gazdinstvo može ostvariti beneficija, odnosno dobiti budžetska sredstva na osnovu podsticanja poljoprivredne proizvodnje.

„Mislim da smo na ovaj način uradili pravu stvar jer prvo želimo uputiti one koji imaju gazdinstva, da se zvanično prijave kao vlasnici odnosno radnici u tim gazdinstvima, čime će prestati njihovo evidentiranje na Zavodu za zapošljavanje i po tim osnovama korištenja raznih beneficija“, rekao je predsjednik Skupštine Brčko distrikta BiH, Esed Kadrić.

Esed Kadrić

Pored istaknutog kroz usvojene izmjena i dopuna Zakona o podsticajima u poljoprivredi osigurano je da nije moguće u istoj godini kad je poljoprivredno gazdinstvo registrovano dobiti i podsticaj. „Intencija u ovom smislu je da se kao i kod socijalnih davanja, oni koji imaju prebivalište u Brčkom, da to bude minimalno pet godina, jer je ljudima motiv da uzimaju prebivalište, a u suštini ne žive na području Distrikta, kako bi ostvarivali beneficije i kad je riječ o podsticanju poljoprivredne proizvodnje“, naglasio je Kadrić.

Da pomenute beneficije mogu biti veoma značajne govore i podaci da je u prošlogodišnjem budžetu izdvojeno više od 13 miliona maraka i prema kriterijima podjeljeno, na oko 2.100 proizvođača i oko 5.000 različitih agrarnih proizvodnji, te da su pojedinačni isplaćeni iznosi bili veći i od 60.000 maraka.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja klinite na USLOVI KORIŠTENJA.

Povezani članci

Back to top button