RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

Izviđači iz Italije u posjeti brčanskim izviđačima

U brčanskom Planinarskom domu „Platani“u naselju Gredice, danas je održano svečano otvaranje izviđačke aktivnosti „Susreti prijateljstva“, koju je finansijski podržala Vlada Brčko distrikta.

U sklopu aktivnosti planirano je druženje i razmjena iskustava članova ovog društva sa izviđačima iz Italije, sa kojima je planiran i obilazak grada, upoznavanje sa kulturom i istorijom, posjeta vjerskim objektima i slično.

Ivan Klašnić načelnik izviđača Brčko distrikta, kazao je da su u pitanju prvi ponovni susreti nakon niza godina brčanskih izviđača sa izviđačima iz Reggio Emilia iz Italije.

„Ovo je prethodnica, došlo je šest djevojaka starosti do 17 godina, i sa njima tri odrasla izviđačka lidera u njihovoj pratnji. Prije samog otvaranja upoznali smo naše goste sa istorijskim i kulturnim naslijeđem našega grada. Obišli smo vjerske objekte, bili smo u  Atik Savskoj džamiji i Srpskoj pravoslavnoj crkvi, a sutra ćemo obići Katoličku crkvu da prisustvuju misi. Već dogovaramo i uzvratnu posjetu tokom ljeta, dobili smo i poziv da nam oni pomognu prilikom skupljanja finansijskih sredstava koji su na žalost ključni problem za nas“, dodao je Klašnić.

Izviđač Tarmara Ristić je rekla da je ovo prvi put direktno druženje sa izviđačima iz Italije i da im to druženje predstavlja predivno iskustvo jer vole da upoznaju ljude iz drugih gradova i država i da sa njima razmijenjuju izviđačka iskustva.

A jedna od talijanskih izviđačica Alessandra naglasila je da joj se u Distriktu sviđa raznolikost kultura na jednom mjestu, i da postoji zajedništvo što nije slučaj u Italiji.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Članovi izviđača Brčko distrikta danas posjetili Policiju

Radio Brčko