RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

Nastavljeno obilježavanje 27 godina od stradanja civila nesrpske nacionalnosti

Okupljanjem građana u parku ispred hotela „Grand Posavina“ jutros u 10 sati nastavljeno je obilježavanje 27. godišnjice od počinjenih ratnih zločina nad civilima nesprske nacionalnosti u Brčkom, a u organizaciji Udruženja porodica nestalih, nasilno odvedenih i ubijenih Bošnjaka, Udruge obitelji nestalih, nasilno odvedenih i ubijenih Hrvata, Udruženja logoraša i Udruženja za pomoć žrtvama i preživjelim seksualnog nasilja u ratu „Suze“.

Predsjednik Udruženja porodica nestalih, nasilno odvedenih i ubijenih Bošnjaka Brčko distritka Ramiz Ahmetović, kazao je da je ovo način da se 27 godina poslije rata prisjetimo svih nevinih civilnih žrtava.

„Tragamo za još 126 naših nestalih, a kada ćemo ih pronaći nisam siguran s obzirom da neku podršku od izvršne i takonodavne vlasti nemamo već se sami snalazimo. Procesuiranjem nismo zadovoljni sve dok se po osnovu našeg Krvičnog zakona Brčko distrikta i BiH može otkupiti novcem do godinu dana izrečena kazna zatvora. Tako da mi to onda ne smatramo krivičnim djelom ratnog zločina. Dali smo svoje primjedbe na to ali se ne uvažavaju“, dodao je Ahmetović.

Predsjednik brčanske Udruge obitelji nestalih, nasilno odvedenih i ubijenih Hrvata Marin Brkić istakao je da će udrženja i dalje raditi na pronalaženju nestalih ali da je za to potrebna i regionalna sradnja, kao i na procesuiranju ratnih zločina.

„Nakon 27 godina i dalje tapkamo u mjestu, Ja koji sam i sam žrtva nisam zadovoljan samom politikom lokalne vlasti, Tužilaštva pa čak i državnog. Jer ima dovoljno novaca i tužioca za sve, samo nemamo volje. I dalje ćemo vršiti pritisak na tužilaštva na traženju nestalih, kao i na procesuiranju ratnih zločina. Još uvijek tragamo za 14 Hrvata. Ja sam izgubio četvoro, među njima i oca. Moj predmet je u Tužilaštvu Brčko distrikta jedini iz reda hrvatskog naroda već 17 godina. Uvijek jeodgovor istraga je u toku. U ratnom zločinu ja bih ukinuo taj odgovor, jer im je to najjače oružje pošto istraga može trajati 100 godina“, naglasio je Brkić.

Nakon obraćanja predstavnika i polaganja cvijeća u parku kod hotela „Posavina“ i ispred Policijske stanice, kolona građana obišla je i DTV Partizan i hangara „Logor Luka“ gdje je također položeno cvijeće.

Sutra je prema programu manifestacije u 12 sati i 30 minuta predviđeno učenje tevhida za nevino ubijene civile na Memorijalnom centru civilnih žrtava rata.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Do jeseni bi trebao biti raspisan tender za radove po projektu „Luka Brčko“

Sanita Jerković Ibrahimović

Uhapšen Kanađanin jer je spavao u svom autonomnom automobilu Tesla koji je vozio 150km/čas

Radio Brčko

Anketa u povodu 62. rođendana “Radio Brčkog”

Radio Brčko