Brčko

JP “Putevi” Brčko bilježi porast prihoda od naplate korištenja parking prostora

U odnosu na isto razdoblje prošle godine kada je zbog ograničenja kretanja korištenje usluga parkiranja bilo značajno smanjeno, u četiri mjeseca ove godine JP „Putevi Brčko“ zabilježilo je porast prihoda u području naplate korištenja parking prostora u Brčkom.

Analizom postignutih rezultata, zaključno s 31. travnja, i usporedbom s istim razdobljem protekle godine, vidljivo je kako je Sektor za parkinge, izdavanje dozvola i suglasnosti Javnog poduzeća „Putevi“, ostvario pozitivne financijske rezultate. Rekao je to za Radio Brčko zamjenik ravnatelja „Puteva“, Mato Itrić istaknuvši kako prihodi u segmentu parkinga ove godine iznose 310.000 maraka, što je za oko 90.000 više nego u četiri mjeseca prošle godine.

U četiri mjeseca ove godine je izdano oko 3.700 dnevnih karata, odnosno četrdesetak dnevno, dok prosjek naplate iznosi 83 posto, čime, prema Itrićevim riječima, nisu zadovoljni.

„Kada su u pitanju naplaćene dnevne karte, prosjek naplate je negdje oko 83%, znači da je od 3.713 izdanih karata plećeno 3.100, dakle 613 dnevnih karata je nenaplaćeno“, kaže Itrić.

Iz “Puteva” poručuju kako su za siječanj poslali opomene korisnicima usluga parkiranja koji nisu platili uslugu parkiranja, dok za veljaču i ožujak mjesec čekaju podatke od nadležnih organa, nakon čega će korisnicima biti ponovno poslane opomene.

Ukoliko korisnici ni nakon toga ne izvrše uplatu, prema Zakonu o izmjenama i dopunama zakona o komunalnim poslovima pokreće se postupak prinudne naplate kod nadležnog suda. Nedavnim uvođenjem novog postupka utuženja, troškovi neplaćenih dnevnih karata bit će povoljniji za korisnike, ističe Itrić.

„Znači neće morati da plaćaju te usluge odvjetnika. Neće biti 250 do 300 KM kao što je bilo ranije, nego će iznositi možda 50 do 60 KM“, rekao je Itrić.

No, naglašava on, oni postupci prinudne naplate parkiranja, koji su zaključno s prošlom godinom predani odvjetnicima na realizaciju, bit će izvršeni prema starom načinu naplate.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja klinite na USLOVI KORIŠTENJA.

Povezani članci

Back to top button