Brčko

JZU “Zdravstveni centar Brčko”: Porast broja pacijenata sa respiratornim tegobama

U posljednje dvije sedmice zabilježen je porast broja pacijenata sa respiratornim tegobama kod porodičnih doktora u Javnoj zdravstvenoj ustanovi “Zdravstveni centar” Brčko. Prema dobijenim informacijama od doktora porodične medicine u ovoj ustanovi, radi se virozama.

“U poređenju sa prethodnim mjesecima za preko 30 posto je uvećan priliv pacijenata, a najčešći simptomi sa kojima se javljaju na pregled su kašalj, promuklost, bolovi u mišićima i uvećana tjelesna temperatura”, potvrdila je prim. dr porodične medicine Maksida Jašarević.

Prema njenim riječima, nabrojani simptomi su tipične slike viroze ili prehlade bez temperature, te je u posljednjih desetak dana primjetan i porast febrilnih stanja, odnosno pacijenata sa izrazito visokim temperaturama koje traju po nekoliko dana.

Jašarević savjetuje građanima Distrikta da obrate pažnju na svoje zdravlje, da izbjegavaju zatvorene prostorije sa većim brojem ljudi, te da se pridržavaju higijenskih mjera i da redovno provjetravaju prostorije u kojima često borave. Također, naglašava da pacijenti u slučaju pojave simptoma poput kašlja ili curenja nosa ne dolaze odmah na pregled, jer time izlažu sebe dodatno virusima. Ako bi se pojavila izrazito visoka tjelesna temperatura Jašaravić predlaže pacijentima da se odmah jave na pregled kod doktora porodične medicine.

Iz Pododjeljenja za javno zdravstvo kažu da do sada nemaju evidentiran nijedan slučaj prijave gripa na području Distrikta.

“Mi smo na vrijeme nabavili vakcine protiv gripa i od nabavljenih preko 3.500 doza vakcina, do sada je utrošeno preko 2.800 doza, što mnogo govori o odgovornosti građana koji brinu o svome zdravlju i zdravlju drugih”, rekla je Anđa Nikolić, šefica Pododjeljenja za javno zdravstvo.

Ona kaže da su aktivnosti na vakcinisanju stanovnika Brčkog još uvijek u toku, te zainteresovani građani koji se žele vakcinisati to mogu obaviti u svim zdravstvenim stanicama u Brčko distriktu, te u Pododjeljenju za javno zdravstvo u bivšoj zgradi Policije.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja klinite na USLOVI KORIŠTENJA.

Povezani članci

Back to top button
error: Sadržaj zaštićen od neovlašćenog preuzimanja!