RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

Kapetan Kapetanije: Period do maja povoljan za prevoz roba rijekom Savom

Prema riječima kapetana Kapetanije Mladena Rogića, vodostaj rijeke Save na mjernoj stanici Šamac jutros je bio 483 cm, a Županja plus 710, dok u plovnom putu ima oko sedam i po metara vode.

„Uslovi što se tiče hidrologije su povoljni, međutim jutros smo imali malo problema sa maglom i brod „Lađar 1“ koji je u tranzitu i koji je je jutros isplovio za Sremsku Mitrovicu, plovi sa povećanim oprezom. Očekuje se da se magla podigne tokom poslijepodnevni sati i mislim da ne bi trebalo biti nikakvih problema“, dodao je Rogić.

Januar je pogodan mjesec za prevoz robe rijekom Savom jer se rijetko dešava da je vodostaj nizak, kazao je Rogić i dodao da period do maja, kada se očekuju povoljni hidrološki uslovi, treba iskoristiti za prevoz roba.

„Jedino što smo imali 2012. godine led uslijed niskih temperatura, ali on pojavljuje jednom u deset godina i zaista praktično i statistički može se zanemariti pojava leda jer je u pitanju navigacioni period“, naglasio je.

Apelovao je na vlasnike čija su plovila ostala u Savi, da ih svakodnevno obilaze i da im se vez prilagođava u zavisnosti od vodostaja kako se ne bi oštetili.

Rogić je podsjetio da je kota redovne odbrane od poplava u Brčkom 650 cm u Šamcu, te da još uvijek ne postoji opasnost od izlivanje u branjenim područjima. „Očekuje se da će vodostaj rijeke Save biti u stagnaciji jer nisu najavljene intenzivne padavine, s tim da će možda na vodostaj malo uticati topljenje snijega uslijed većih temperatura.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Brčko: Vodostaj Save uobičajen za ljetne mjesece, plovnost nije ugrožena

Sandra Živković

Brčko: Vodostaj u porastu, stanje stabilno

Sandra Živković

Nastavlja se rast vodostaja Bosne i Drine

Radio Brčko