RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

“Luka” Brčko bila domaćin sastanku o razvoju intermodalnog transporta

Javno preduzeće „Luka“ Brčko, uz partnere iz brčanske firme za transport i trgovinu „Belisar“, bila je krajem protekle sedmice jedan od domaćina na sastanku vezanom za razvoj intermodalnog transporta na području Brčko distrikta.

Direktor JP „Luka„ Brčko Perica Josić je za Radio Brčko potvrdio da lukau ovom projektu razvoja intermodalnog transporta na području Brčko distrikta aktivno sudjeluje kroz svoj kontejnerski terminal.

Josić je kazao da je intencija da u budućnosti, uz modernu podrazumijevajuću infrastrukturu, luka po svome terminalu koji sada radi sa 20 posto kapaciteta, bude prepoznatljiva ne samo u Brčko distriktu, nego i u široj regiji.

Perica Josić

Inače, intermodalni transport omogućava da se jedna vrsta robe prevozi različitim najsigurnijim i najpovoljnijim vrstama transporta, što podrzaumijeva kombinaciju željezničkog, kamionskog i riječnog transporta.

„Buduće povećanje kapaciteta kontejnerskog terminala koji će biti korišten u intermodalnom transportu brčanske “Luke”, neodvojivo je od nastavka modernizacije ove jedine naše međunarodne riječne luke“, naznačio je Josić.

Uz domaćine u Brčkom, sastanku u vezi sa razvojem intermodalnog transporta, prisustvovali su i predstavnici željenica Hrvatske, Republike Srpske i Federacije Bosne i Hercegovine.

„Mi ćemo biti jedan od inicijatora da se Brčko predstavi kao prometno čvorište u kojem će se odvijati sve značajnije usluge pretovara i prometa tih svih roba“, zaključio je Josić govoreći o budućim koracima nakon sastanka.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.