RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

Među evakuisanim u Brčkom ljudi iz Srbije i Hrvatske

U sportskoj Sali Gimnazije, u prihvatnom centru, trenutno je smješteno 69 evakuisanih osoba iz ugroženih područja Distrikta, među kojima su i nekoliko osoba iz Gunje, te čak i nekoliko osoba iz Srbije, koji su se u vrijeme poplava zadesili u posjeti kod svojih rođaka.

Ovo je izjavio Denis Šehanović, sekretar brčanskog Crvenog krsta koji je istakao da kroz centar non- stop cirkuliše puno ljudi, neki odlaze kod rodbine i prijatelja, ali se pokušava evidentirati svaka evakuisana osoba.

Šehanović je dodao da ima dovoljno hrane i drugih potrepština za ugrožene građane, kao i da je već počela pristizati i pomoć iz drugih zemalja.

“ Dogovor sa Vladom je da na stanju imamo uvijek hiljadu paketa hrane, a potpomogli su nas i građani, kao i donacije koje dolaze. Dobili smo kabanice, pumpe za vodu, kolege iz Makedonije su dopremili lijekove, agregate”, precizirao je Šehanović.

U prihvatnom centru razgovarali smo sa nekim od evakuisanih osoba.

Maksić Soka, koje je u petak je evakuisana iz Vučilovaca.

“ Izbjegla sam 1992.godine, sad opet. Nemam nigdje ništa više, ostavila sam sve, i kuću i stoku”, rekla je kroz plač Maksić.

Iz Gunje u ovom centru smještena je od nedjelje i Vulić Janja, čija je kuća kraj nasipa, u ulici Savska 45.

“Dozivali smo u pomoć. Izvukli su nas preko balkona, pa u čamac. Sve komšije su izbjegle u Brčko. Ovdje su nas prihvatili , ni na što se ne možemo potužiti, imamo sve, ležaj, ručak, lijekove, doktora. Mene je toliko nekako, da vam pravo kažem i stid, jer mi nismo ovako njih tretirali kad je bio rat”istakla je Vulić.

Među evakuisanim je i Vanja Jevremović iz Bečeja, Srbija, koja je došla u goste u Krepšić.

“ Mi smo evakuisani džipovima, koji su išli kroz selo i pozivali na evakuaciju. Ovdje su svi predivni, ništa ne nedostaje, ni hrane ni odjeće. Imam kontakt i sa svojom porodicom u Srbiji, ovdje ostajem dok putevi ne budu prohodni i bezbedni”kazala je Jevremović.

Bajunović Pero iz Krepšića je također evakuisan zajedno sa svojim članovima porodice.

“ Kada smo čuli da pozivaju na evakuaciju, ja, brat, sin, sestra i njen sin u čizmama smo izašli do koridora, gdje smo sjeli u auta i došli ovdje. Samo sam uspio ponijeti lijekove jer imam kroničnu astmu, bolestan sam. Ovdje brinu o nama, ali nije zgodno kad ste bolesni i nemoćni, a nemam gdje ni otići odavde”, dodao je Bajunović.

190514 crv.krst 6

190514 crv.krst 5 190514 crv.krst 2 190514 crv,krst 4 190514 cr.krst1 190514 cr.krst

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.