RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

Preko 80 kuća ugroženo klizištima u distriktu Brčko

Na području distrikta Brčko, odnosno u Mjesnim zajednicama Štrepci, Gornji Zovik, Gornja Skakava . Palanka , Šatorovići i Rašljani aktivna su klizišta, i trenutno je klizištima oštećeno i neposredno ugroženo oko 90 kuća i ostalih objekata.

Predsjednik MZ Štrepci Vladimir Salatović je kazao da je osam kuća oštećeno i neuvjetno za život , a stanoništvo je na vrijeme evakuirano kao i domaće životinje , te smješteno kod rodbine i prijatelja. U neposrednoj opasnosti se nalazi još 50-ak objekata, odnosno kuća. Uništena su dva do tri gospodarska objekta , klizište se trenutačno kreće na kraju sela Štrepci u duljini jenog kilometra s lijeve strane štrepačke rijeke.

Trenutačno pripadnici Oružanih snaga BiH pokušavaju spasiti neka materijalna dobra i iznose ih iz kuće Marka Ikića.

Klizišta su još aktivna tako da se o sanaciji ne može ništa govoriti, kaže Salatović, stanje je kaotično, u gornjem dijelu gdje je teško prići odsječenim kućama i kao da se pojavilo jezero,dok ovamo kuće pucaju. Klizište se polako pomjera i situacija je u najmanju ruku alarmantna.

Na području Gornje Skakave bilježe 6 klizišta , tamo je 6 kuća ugroženo kazao nam je Niko Lamešić predsjednik ove Mjesne zajednice.

Klizište je ugrozilo i više kućanstava na područu Rašljana. Predsjednik MZ Rašljani Vahid Bavkić je kazao da je ugroženo oko 10 kuća no da nitko nije evakuiran s toga područja , zbog činjenice da ljudi ne žele napustiti svoje domove. Stanje na tome području se trenutačno prati.

U Gornjem Zoviku klizišta su također aktivna , kaže predsjednik tamošnje MZ Ilija Andrić, i dodaje da je oštećeno u zaselku Peškiri 5kuća , dok su  na području Bunarića oštećene 2 kuće .Stanovništvo iz tih kuća je evakuirano i smješteno kod rodbine.

Inspekcija distrikta Brčko izlazila na očevid i zabranila prilaz tom području , istakao je još Andrić.

I na području Palanke klizište je oštetilo dvije kuće , dok se situacija pomno prati.

 

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.