RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

Obilježen Međunarodni dan nestalih osoba i u Brčkom

Međunarodni dan nestalih osoba na području Distrikta obilježen je šetnjom kroz centar Brčkog, te spuštanjem cvijeća i vijenaca u rijeku Savu.

„Apsolutno smo nezadovoljni radom nadležnih, prije svega brčanskog Tužilaštva i Policije, jer u posljednjih deset godina nije pronađena ni jedna, u ratu nestala osoba, a samo mi iz udruženja tragamo za još 57 nestalih“, rekao je predsjednik Udruženja porodica nestalih, nasilno odvedenih i ubijenih Bošnjaka Distrikta, Ramiz Ahmetović.

U ime Uduženja „Suza“, koje okuplja žene koje su pretpjele različite vidove tortura, predsjednica Adila Suljević je takođe iskazala svoje nezadovoljstvo činjenicom da se i 29 godina nakon rata traga za nestalim.

„Vjerovala sam da će svi nestali biti pronađeni nekoliko godina nakon rata, nažalost, moramo konstatovati da to nije učinjeno ni 29 godina poslije, što je gotovo nedopustivo“, kazala je je Suljević.

Puno energičniju akciju na ovom planu od nadležnih očekivali su i u Udruženju logoraša Distrikta, ističe predsjednik Amir Didić.

„Nisam siguran da mi iz udruženja, uopšte, nešto možemo dodatno učiniti na ovom planu, jer je evidentno da nema dovoljno odlučnosti kod nadležniih instititucija da se pitanje traženja nestalih jednom za svagda okonča“, akcentirao je Didić.

Gradonačelnik Distrikta Esed Kadrić je istakao da imamo moralnu obavezu obilježavati ovaj dan i u Brčkom, s obzirom da se za desetinama naših sugrađa još uvjek traga.

“Mi nećemo nikada odustati od traganja za nestalim, a težište u cijelom procesu je na Tužilaštvu i Policiji, za čiji rad smo, i u ovom segmentu, mi iz izvršne vlasti, osigurali sve preduslove i spremni smo i dalje to činiti”, istakao je Kadrić.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Основна музичка школа обиљежила 71. годину постојања

Дејана Крстић

U Brčkom danas registrovana dva nova slučaja zaraze virusom korona

Radio Brčko

Brčko: Rukovodstvo SDS-a obilježilo 9. januar, Dan Republike Srpske

Radio Brčko