Brčko

Međunarodni dan nestalih osoba obilježen i u Brčkom

Očekujemo kvaliteniji rad nadležnih istražnih institucija u Distriktu, prije svega Policije i sudstva na pronalasku svih nestalih civila u minulom ratu, te razotkrivanje i primjereno kažnjavanje počinilaca ubistava.

Ramiz Ahmetović

Navedeno je osnovna poruka sa današnjeg obilježavanja Međunarodnog dana nestalih osoba u BiH koje je, u organizaciji Udruženja nestalih, nasilno odvedenih i ubijenih Bošnjaka i Hrvata, te Udruge logoraša i Udruženja žena civilnih žrtava „Suza“, upriličen danas u Brčkom.

“U ovom trenutku se inače u Brčkom traga za još četrnaest civilnih žrtava rata iz reda hrvatskog naroda i 54 civilne žrtve iz reda Bošnjaka”, rekao je predsjednik Udruženja nestalih nasilno, odvedenih i ubijenih Bošnjaka Distrikta, Ramiz Ahmetović, dodavši da napokon očekuje energičniju akciju, prije svega brčanske Policije i Tužilaštva, kako bi ove žrtve bile pronađene, i kroz dostojan ukop našle smiraj, a njihove prorodice bar dio satisfakcije.

Da bi se, u ovom procesu, išlo naprijed ključna je uloga brčanskog Tužilaštva.

Marin Brkić

“Tužilaštvo treba samo da postane neovisno kako bi ljudi počeli vjerovati Tužilaštvu. Nažalost, ja prvi ne vjerujem Tužilaštvu i Policiji Distrikta, Kako ću ja raditi zajedno s njima kad oni nemaju interesa da cijeli proces otkrivanja nestalih i kažnjavanja počinilaca ubrzaju i dovedu do kraja”, rekao je predsjednik Udruge nestalih naslino odvedenih i ubijenih Hrvata Distrikta, Marin Brkić.

Prisustvujući obilježavanju Dana nestalih osoba, predsjednik Skupštine Distrikta, Esed Kadrić, je još jednom naglasio da ovakvim obilježavanjima iznova potvrđujemo spremnost da istrajavamo na traženju nestalih kroz institucionalno postupanje, ukazujući na neophodnost da Policija i Tužilašvo Distrikta, moraju učini više kako bi se došlo do spoznaja gdje se nalaze na desetine nevino ubijenih civila u ovom gradu i okruženju.

„Samo istina može biti zdrav osnov za dobru perspektivu svih. Mislim da nismo do sada uspjeli dati nadu ovim udruženjima i članovima porodica nestalih, i upravo stoga očekujem da se konačno probude Tužilaštvo i nadležne institucije, te potaknu sopstveni rad kako bismo, koliko toliko, došli do istine i pravde koja mora biti iznad svega“, rekao je predsjednik brčanskog Parlamenta, Eded Kadrić.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja klinite na USLOVI KORIŠTENJA.

Povezani članci

Back to top button