RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

Milić: Izmjene Zakona o inspekciji ugrozile rad Inspektorata

Predsjednik Skupštine distrikta Brčko Siniša Milić rekao je danas Srni da će od koalicionih partnera tražiti podršku za vraćanje na snagu odredbi zakona koje propisuju strože uslove za prijem šefa Inspektorata distrikta, kao i potpunu profesionalizaciju ove pozicije.

“Izmjena Zakona o inspekciji iz 2020. godine, kojom je pozicija šefa Inspektorata, pretvorena u mandantu, ugrozila je funkcionisanje ove službe i uticala na njenu nezavisnost”, rekao je Milić.

Prema njegovim riječima, tim izmjenama su sa pet na tri godine radnog iskustva smanjeni uslovi za prijem na poziciju šefa Inspektorata i to bez iskustva u obavljanju inspekcijskih poslova, što je nedopustivo.

“Tri godine radnog iskustva, na osnovu Zakona o državnoj službi, takođe, traže se za kategoriju stručnog savjetnika, a to nikako, uz sve uvažavanje, ne odgovara poslovima i značaju pozicije šefa Inspektorata. Umjesto većeg profesionalizma, ovakve izmjene zakona samo su otvorile vrata politizaciji ključne pozicije u sistemu nadzora nad primjenom zakona”, tvrdi Milić.

On je naglasio da ne može biti kvalitetne reforme uprave bez profesionalizacije, veće stručnosti Inspektorata, ali i adekvatne finansijske nezavisnosti svih inspektora, jer je smisao svakog propisa u njegovoj primjeni i to pod istim uslovima za sve građane i za druge pravne subjekte.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Милић: Недопустиво да се Закон о празницима односи само на запослене у институцијама

Radio Brčko

Predsjednik brčanske Skupštine Siniša Milić: Supervizija nije perspektiva za Distrikt

Admir Kadrić

Брчко: Градоначелник Милић обишао радове у улици Бранка Ћопића и Крфској

Radio Brčko