RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

Milić: Radi se na poboljšanju i unapređenju Ekonomskog fakulteta u Brčkom

Predsjednik Skupštine Brčko distrikta Siniša Milić danas je održao sastanak sa gradonačelnikom Istočnog Sarajeva Ljubišom Ćosićem i rektorom Univerziteta Istočno Sarajevo prof. dr Milanom Kulićem. Na sastanku se razgovaralo o saradnji između Brčkog i Istočnog Sarajeva i mogućnostima unapređenja rada Ekonomskog fakulteta u Brčkom koji djeluje pri Univerzitetu u Istočnom Sarajevu.

Prema riječima predsjednika Skupštine Brčko distrikta Siniše Milića, centralna tema ovog sastanka je bilo pitanje kako poboljšati rad Ekonomskog fakulteta na prostoru Brčkog sa ciljem povećanja njegove atraktivnosti i privlačenja studenata.

„U tom smislu je dogovoreno da se u narednih 30-tak dana sačinu nacrti odgovorajućih studijskih smjerova koji će se ponuditi, u skladu sa zakonskom procedurom, na usvajanje, kako bismo već od naredne godine mogli ponuditi studentima i te nove profile na Ekonomskom fakultetu“, kazao je Milić.

On je dodao da se nada da je ovo početak jedne uspješne priče kada je u pitanju unapređenje javnog visokog obrazovanja na prostoru Distrikta, a koje je ključno za razvoj svake zajednice, pa tako i Brčkog.

Rektor Univerziteta Istočno Sarajevo prof. dr Milan Kulić kazao je ovom prilikom da je Ekonomski fakultet u Brčkom izuzetno važna članica Univerziteta u Istočnom Sarajevu, naglasivši da je kampanja za upis naredne godine već ozbiljno počela.

„Zbog demografskih prilika i migracija moramo učiniti sve da privučemo studente da upisuju fakultete na našem univerzitetu. Konkretno još nismo definisali određene smjerove koji bi se izvodili. To je sada obaveza Nastavno –naučnog vijeća Ekonomskog fakulteta“, dodao je Kulić.

Gradonačelnik Istočnog Sarajeva Ljubiša Ćosić, naglasio je da je visoko obrazovanje ključni segment razvoja jednog društva, te da je Univerzitet u Istočnom Sarajevu veoma bitna karika razvoja.

„Kada taj univerzitet ima jedan svoj organizacioni dio u Brčkom, odnosno Ekonomski fakultet znači da imamo obavezu da sarađujemo i sa vlastima Brčko distrikta na tom pitanju. Tradicija ovog fakulteta duga 45 godina nalaže nam i to da se brinemo o njegovom razvoju, i da pokažemo da institucije vlasti sa instiucijama obrazovanja imaju obavezu da sarađuju. Od strane grada Istočno Sarajevo dali smo punu podršku ovim aktivnostima usmjerenim prema poboljšanju stanja, povećanju broju studenata, jačanju studentskog obrazovanja i podizanju nivoa kvaliteta visokog obrazovanja“, rekao je Ćosić.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Besplatni časovi konverzacije na engleskom jeziku

Брчко: Завршена дводневна конференција “Јачање интернационализације у високом образовању БиХ”

Дражен Ристић

Брчко: У току уписни рок за будуће студенте

Anđelka Đurić