RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

HKD ”Napredak” Brčko organiziralo tradicionalnu manifestaciju ”Pokladne maškare”

Hrvatsko kulturno društvo ”Napredak” Brčko i ove godine je organiziralo tradicionalnu manifestaciju ”Pokladne maškare”. Učenici osnovnih škola Brčko distrikta su sa svojim kreativnim maskama plijenili pažnju Brčaka.

Nakon šetnje centrom grada do Vijećnice, učenici su obilježili ovaj šareni dan prigodnim programom sa svojim učiteljima u prostorijama “Napretka”, a sudjelovalo je oko 120 učesnika.

”Narod je u jednom danu u godini mogao izgovoriti sve što mu je na srcu, osobito protiv vlasti, vladara i feudalaca i tad se nikom nije uzimalo za zlo, iz te tradicije je ostalo ovo šta mi radimo, kod nas je to sada bezazleno, ali i danas se u nekim krajevima svijeta malo ismijavaju ljudi koji su na vlasti, u crkvi, na svim položajima, a mi s ovom manifestacijom samo okupimo djecu”, kazao je predsjednik Hrvatskog kulturnog društva ”Napredak”, fra Mirko Jozić.

U “Napretkovom” domu odjekivali su dječje šarenilo i mašta te su se zaista potrudili, a voćke, sovice, mačke i sladoledi, samo su neke od maski koje su upotpunjavale ovu manifestaciju.

Manifestacija maškara ponešto se i razlikuje od prijašnjih vremena, ali sam duh manifestacije ostaje isti, uz zabavu i ples.

”Ranije je to bio događaj za grad, zajednicu selo, pa kada se karneval organizira u Riu, to je dan ludila, a i u Rijeci. U Samoboru kod Zagreba mjesec dana traje fašnik i onda se grad preda nekom drugom te taj upravlja gradom 30 dana. To ima uvijek političko značenje u tradiciji, sada se sve svodi na simboliku”, dodaje fra Mirko Jozić.

Iako je ova manifestacija u “Napretkovom” domu namijenjena za osnovnoškolce, i stariji bi trebali uživati u pokladnim danima i bar na kratko vrijeme iskušati kako je biti netko drugi.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Otvorena izložba akademika Đure Sedera

Mirsad Arnautović

Upriličen “Napretkov” Božićni domjenak

Admir Kadrić

U Napretkovom domu upriličena večer poezije s Josom Živkovićem – Sojom

Radio Brčko