RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

Milić: Što prije usvojiti novi Zakon o radu

Gradonačelnik Brčkog Siniša Milić rekao je da bi novi Zakon o radu trebalo da se što prije nađe na sjednici lokalne Skupštine, zajedno sa prispjelim amandmanima, da bi se konačno krenulo u uređivanje radno-pravne oblasti u distriktu.

“Važeći zakon o radu je prevaziđen, a mnogi instituti koji su sadržani u ovom propisu nisu u skladu sa standardima u oblasti proklamovanja i zaštite prava radnika”, rekao je gradonačelnik, podsjetivši da je donošenje novog Zakona o radu, takođe, važan dio reformske agende.

On je dodao da je važno da svi amandmani i nacrt zakona, prethodno prođu razmatranje Ekonomsko-socijalnog savjeta, kao i Vlade distrikta.

“Na tekst zakona uloženo je dosta amandmana koji će sigurno poboljšati prijedlog zakona”, rekao je gradonačelnik, posebno naglašavajući amandman kojim bi se onemogućilo da zaposleni u javnim preduzećima, zavodima i fondovima, kao i drugim pravnim licima čiji je osnivač distrikt, mogu istovremeno biti i poslanici i zaposleni u javnom sektoru.

Prema njegovim riječima, s obzirom da je Skupština krenula u harmonizaciju prava i obaveza zaposlenih u upravi s jedne, i javnim preduzećima, fondovima i zavodima, s druge strane, time što im je propisala isti procenat minulog rada, potpuno je logično da se takvo ujednačavanje nastavi.

“To znači da bi zaposleni u javnom sektoru, kao što je već slučaj u državnoj službi, policiji, stručnim službama Skupštine i pravosuđa, ako amandman bude usvojen, bili dužni da uzmu neplaćeno odustvo s posla ukoliko se opredijele da uđu u Skupštinu. Ta odredba primjenjivala bi se od izbora 2020. godine”, rekao je Milić.

On je naglasio da nakon usvajanja Zakona o radu treba pokrenuti proceduru izmjena Zakona o javnoj upravi da bi se formirala organizaciona jedinica za rad i radne odnose u okviru Vlade.

Izvor: Srna

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Брчко: Градоначелник подијелио пакетиће у обданишту “Наша дјеца”

Radio Brčko

Brčko: Zvaničnici izvršne i zakonodavne vlasti obišli radove na uređenju korita Brke i Blizne

Mirsad Arnautović

Од Владе Републике Српске 1, 25 милиона за пројекте у Дистрикту

Миљана Ђурђевић