RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

Milion …

… i hiljadu je razlika između nas i onih tamo negdje na zapadu jer su na istoku stare priče. Hvalisanje je naša najbolja disciplina. Na duge staze i to s preponama. Leziljebovići se hvale sa svojom pameću koja nije iskrištena, a imaju toliki potencijal! Prosječni koji rade kojekuda, hvale se sa prosjekom u svemu pa i u novcu i arsenalu svega što je za ljude moguće. Preko svih mjera je hvalisanje skorojevića s novim novcem kojeg imaju napretek, pa proporcijalno s tim imaju riječi i riječi jer šta je novac ako svi ne znaju da ga on ili ona imaju i to se mora vidjeti na kilometar, a čuti još dalje. Niko tako ludo ne pokazuje nešto kao dijete golu guzicu i čovjek da ima para!

Bogatim ljudim na zapadu na pamet ne pada da pričaju o novcu osim sa svojim poslovnim partnerima jer oni i jesu partneri zbog zarade.

Možete s njima provesti dane i dane, godine i godine, ali razgovor o imetku, kupovini de lux garderobe, važiranje automobilima i ljetovanjima, to je tabu tema i smatra se opštom nekulturom. Imati novac je isključivo lična stvar o kojoj se ne priča niti pokazuje prstom u oko.

Ako vam se dogodi da se nađete kao gost u nekoj vili aristokrate ili člana visokog srednjeg staleža, niko, ama baš niko vam u toj vili neće pričati o kući, namještaju, pokazivati kupatila, a ima ih više nego soba, bazene, male kino sale u suterenu i voditi vas kao ekskurziju u obilasku muzeja. To, što imaju cijeli vozni park svih vrsta vozila i plac od nekoliko ari, se podrazumijeva i apsolutno se o toj temi ne razgovara. Aristokratija ne nosi tuđi logo na sebi da je stotinu puta u modi. Na njihovim rukavima iznad šake obavezno je izvezen njihov logo, inicijali imena i prezimena i porodični grb.

Vječna potreba za dokazivanjem drugima s porukom: „Vidite me, uspio sam, nema niko kao ja“ je samo dokaz o preživljenim unižavanjima i siromaštvu u djetinjstvu, a najviše o karakteru ličnosti.

Neko shvata odsustvo izobilja u svom djetinjstvu kao stanje u društvu tog doba dok drugi vrebaju čas kao mačka da zaskoče i konačno postanu „neko“! Dok se odvija ta dramaturgija u glavi skorojevića, bijeli svijet ima preča posla.

Rijetka flaša škotskog viskija prodata je za više od 1,1 milion dolara u Edinburgu, u Škotskoj, što je čini najskupljom bocom viskija na svijetu koja je prodata na nekoj aukciji.

Flašu viskija „Makalan Valerio Adami” iz 1926. godine kupio je privatni kolekcionar iz Azije koju je telefonski dao ponudu, rečeno je za Si-En-En iz aukcijske kuće „Bonams”.

Ovim je oboren prethodni rekord te kuće iz maja kada su prodali još jednu bocu istog alkoholnog pića za nešto malo više od milion dolara u Hongkongu.

Viski je bio u bačvi šest decenija pre flaširanja 1986. godine. Eksperti ga nazvali „Svetim gralom” svih viskija zbog njegovog kvaliteta, vrijednosti i berbe.

Naše žene će svakog gosta direkcione odvesti u špajz da izbroji sve tegle ajvara i turšije, provesti kroz sobe s draperijama na prozorima i obavezno pustiti s CD-a snimak svadbe njihove djece, u trajanju od 3 sata.

Ko preživi pričaće i poslije svega voljeti sve običaje i ludosti koje su svojstvene možda jedino nama.

Naši pa nam dragi, a za bolje i ne znamo.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Dragana i Milena!

Radio Brčko

Ari – Kalas – Buvije- Kenedi

Radio Brčko

Neda Kozomara objavila svoju prvu knjigu bajki “Ramonda i čarolije”

Suvad Alagić