RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

Južni sjeverac

Dom Kulture, velika sala prepuna publike. Svi su tu zbog novog filma “Južni vetar”. Osamdeset posto publike u sali čine mladi ljudi, reklo bi se učenici starijih razreda osnovne i srednje škole. Film obrađuje temu mafijaških obračuna narko klanova kao i sitnijih lopova u sprezi s policijom odnosno nekim njenim strukturama. To podrazumijeva obilje scena nasilja i ubistava u detaljnim prikazima masakriranih tijela. Ne želeći da se upuštam u ocjenu kvaliteta filma, komentarisaću ono što je ostavilo vrlo neprijatan utisak i zabrinulo me, a to je reakcija mladih iz publike na pojedine scene.

Najružnije scene nasilja i vrlo morbidne prikaze ubistava, mladi su ispratili smjehom, glasnim uzvicima oduševljenja čak i aplauzom!

Da li je to zbog anestezičnosti na nasilje s kojim odrastaju igrajući video igrice, na filmovime užasa koje obožavaju gdje se u obdukcionim salama dešava pola radnje filma?

Bilo kako bilo, krajnje je vrijeme da se poduzmu mjere na najvišim nivoima jer su porodice očigledno zakazale, a procvat destrukcije u podmlatku je put u sigurno moralno i svako drugo posrnuće.

Kad smo po završetku filma svi krenuli prema izlazu iz sale, pod je ličio na deponiju smeća. Mnoštvo praznih kesa od grisina, kokica, konzerve u kojima je bilo neko piće i milion raznih otpadaka hrane razbacanih na sve strane, sala je ličila na oranje.

Lijepo je nama govorio Broz: “Narod koji ima ovakvu omladinu ne treba da brine za svoju budućnost jer je ona (budućnost), sasvim izvjesna”!

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Martin među nogama!

Radio Brčko

DA SI ZVIJEZDA SELE MOJA!

Radio Brčko

Zimski ljubavnici

Radio Brčko