RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

Nikad više priče o ljubavi, a nikad manje te iste

Čitam često priče anonimnih ljudi iz bijelog svijeta. Naših i tudjih ljudi, rasutih na svim meridijanima koji amaterski pišu, kroz filter strogoće prođu u štampanje i stignu do čitalaca. Da se zaključiti da je kafanski šank oltar muškarcima i sva ta cjelokupna kafanska atmosfera je mjesto pričešćivanja i prosvjetljenja.

Takve priče, pisane ili pričane, uvijek su pozitivno ocijenjene od muškaraca i rado prihvaćene kao uspješna i zanimljiva storija. Šank je sveto mjesto gdje se u zadimljenoj  krčmi prosipaju ljudske sudbine kao biseri po mermeru. Ogoljena duša poslije čaše vina postaje prijatelj svima, poslije dvije –tri, počinje naglas da se ispovijeda cijeloj kafani.

Sve ženske priče, pisane ili pričane, počinju i završavaju o ljubavi. Obavezno je to ljubav nekog muškarca kojeg je imala, bar misli da jeste, ili očekivanje nekog koji bi tek trebao da se pojavi niotkuda, obavezno sa rafinmanom francuskog ljubavnika. Da je lijep, kulturan, pažljiv, s′ priličnom cifrom na računu za izlaske, putovanja i sve što uz to ide. To je suštinska razlika između polova. Žene vječno o ljubavi, a oni … do 35-te, otprilike, ljubav im je neophodna, a poslije toga doba, tema o osjećanjimau muškim druženjima je skoro pa sramotna. Karijera inženjera je Bog i batina! Svaka mogućnost da voli je kriptonit-kamen koji oslabljuje Supermena, a on je upravo taj, u svemu super.

Postoji i ona, manja grupa muškaraca koji ne vole, Bog zna, kafanu jer ne piju rakiju ni viski, kafu nikada, ne puše niti znaju za takvu vrstu hedonizma u ritualima dima iz šoljica i smotanog duvana. Sva pažnja je usmjerena na brojeve, u banci i u glavi, gdje im je memorisan spisak žena koje su nabešali uz titulu direktora pošto je to odvajkada najlakši način da si, tobože, faca među potlačenim. Dok one tako dočekuju i ispraćaju mandatare od  4 godine pa puta 8, stignu do penzije misleći, kako to da se nisu udale, a takve cure, što svijet nije vidio!

Šta sad Jadran ima s′ tim? Ima.

Kad se dogodi sreća, a to se zove GO i nešto šoldi pa se možeš prepustiti tom zagrljaju valova, i kliziti po plavetnilu kao po ulju dok ti se Sunce osmjehuje, a voda i so plešu tango zajedno s′ tobom, osjetiš kako se bistre misli, toneš u extazu, a ne potoneš, već  prepušten voljenom moru, osjetiš neviđenu strast, prema životu i ljepoti univerzuma čije si zrno.

More je iskreno, uvijek jednako opasno i jednako čarobno. S′ njim uvijek znaš na čemu si. Ako ti je dao lahor i maestral da te zavede isto ti je obećao i neverin, more ne laže, sve zavisi od tebe u šta ćeš se upustiti i koliko ćeš znati s′ tim, svim.

Ako malo i potoneš i kreneš prema dnu vidjećeš čarobni svijet školjki i korala, jata malih riba koja jure prema svjetiljki ribara, a možeš izmaštati i svoju sirenu iz slikovnice.

U čemu je magija mora? U boji, u soli, beskraju, mornarima, galebovima, brodovima?! Ima rod, a nije ni muški ni ženski već srednji i to ga je amnestiralo od svega što ljepotu može naružiti i sreću rastužiti.

Jadran je ljubav, vatra za sumornu jesen koja je zasjela na kauč i čeka čaj!

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Neda Kozomara objavila svoju prvu knjigu bajki “Ramonda i čarolije”

Suvad Alagić

DA SI ZVIJEZDA SELE MOJA!

Radio Brčko

Milion …

Radio Brčko