RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

Mraz naštetio ranim zasadima voća u Brčko distriktu

Nagle promjene temperatura, te jutarnji mrazevi, u dobroj mjeri već sad su uticale na urod posebno ranih sorti voća i na području distrikta, što se naročito odnosi na zasade kajsije i breskve.

Almir Junuzović

„U ovoj fazi, teško je govoriti o konačnom urodu, prije svega, kajsije pa i breskve i zbog toga je nezahvalno prognozirati u kojoj mjeri će biti umanjen urod ovih ranih sorti, ali objektivna procjena bi se mogla kretati od dvateset do trideset posto“, rekao je viši stručni saradnik za voćarstvo u Odjeljenju za poljoprivredu brčanske Vlade, Almir Junuzović.

Što se tiče ostalih voćnih zasada, koji u distriktu zauzimaju blizu 900 hektara zemljišta, svakako da prednjači šljiva koja je najzastupljenija, pa onda jabuka, višnja i kruška, i s tim zasadima ne bi trebalo biti problema.

„No svakako, urod će zavisiti ne samo od vremenskih priilika već i od količina mineralnih đubriva kojima budu prihranjivani voćnjaci, a što s obzirom na drastično visoke cijene, voćarima predstavljati i te kakav problem“, zaključio je Junuzović.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Ugostitelji u Hrvatskoj: Ako lokdaun bude trajao do proljeća, šteta će iznositi oko 530 miliona evra

Radio Brčko

Grčke vlasti počele da procjenjuju štetu uzrokovanu požarima

Radio Brčko

Мраз нанио штете воћњацима и на подручју дистрикта Брчко

Миљана Ђурђевић