RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

Na javni uvid izloženo šest novih regulacionih planova

Ukupno šest regulacionih planova trenutno je izloženo na javni uvid mjesec dana, tačnije od 4. maja do 3. juna tekuće godine, potvrdila je Ivana Blagojević, stručni savjetnik za prostorno plansku dokumentaciju u Odjeljenju za prostorno planiranje i imovinsko pravne poslove brčanske Vlade.

„Na izlaganju su regulacioni plan Klanac, izmjena i dopuna regulacionog plana stambenog naselja „Š“, regulacioni plan Rijeke 1, izmjena regulacionog plana dijela stambenog naselja Ivici, i izmjena regulacinog plana dijela stambenog naselja Mujkići 2“, precizirala je Blagojević.

Prema njenim riječima, odjeljenje se odlučilo na pokretenje izmjena određenih planova kako bi se dobili planovi koji će biti sprovodivi.

„Za određene planove koji se trenutno nalaze na javnom uvidu, otprilike za 50 posto njih smo imali važeću prostorno plansku dokumentaciju, međutim pošto smo vidjeli primjedbe zainteresovanih lica i nesprovodivost postojećih planova odlučili smo da pokrenemo izmjenu tih istih planova nadajući se kako ćemo dobiti planove koji će u budućnosti biti sprovodivi. A ostali planovi su istekli u proteklih nekoliko godina, tako da smo bili prinuđeni da pokrenemo novu plansku dokumentaciju jer smo kao podlogu imali urbanistički i prostorni plan koji nisu jasno definisali parametre za izgradnju“, pojasnila je Blagojević.

Kako je istakla, novim planovima su predviđeni novi privatni i javni objekti, nove zelene površine, sportske i rekreacione površine i slično.

„Do 3. juna građanstvo će imati priliku da izvrši javni uvid u izložene regulacione planove u Domu kulture, Mjesnim zajednicama, kao i Odjeljenju za prostorno plairanje. Mogu dati primjedbe, prijedloge, sugestije na iste koje će biti proslijeđene nosiocima izrade planove na dalja razmatranja. Ako su opravdani biće ugrađena u te nove planove, ako nisu opravdani neće biti, ali su nosioci izrade dužni da obrazlože razloge ukoliko ih ne prihvate“, rekla je Blagojević

Dodala je da su trenutno još četiri regulaciona plana proslijeđena Zavodu za planiranje, projektovanje i razvoj, a Odjeljenje u budućnosti ima planove i za ostale koji su istekli ili tek ističu.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Брчко: Пројекат “БиХ ЕСАП 2030+”

Anđelka Đurić

Brčko: Šef Odjela za urbanizam najavio bržu izradu nedostajuće prostorno-planske dokumentacije

Mirsad Arnautović

Brčko: U četvrtak počinje javni uvid u nacrt Regulacionog plana “Zona industrije i rada – Interplet“

Mirsad Zahirović