RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

Na Trgu mladih organizovan performans odavanja pošte ubijenim civilima

Udruženje za društvena istraživanja i komunikacije Sarajevo, na Trgu mladih u Brčkom, danas je u 10:30 organizovalo mirovnu akciju koju će obilježiti satom vremena šutnje u crnini, kao odavanje pošte ubijenim civilima Brčkog.

“ Ovo organizujemo kao čin suočavanja sa prošlošću, odnosno sa onim dešavanjima koja su se desila u logoru Luka 1992.godine. Smatramo to kao svoju odgovornost prema žrtvama Brčko distrikta BiH, kao odgovornost prema ubijenim u ovome gradu i svima onima koji su preživjeli torturu u Logoru Luka. A s druge strane pozivamo se na solidarnost prema žrtvama, i smatramo da naš čin javnoga stojanja, javnog “uznemiravanja građana Distrikta”jeste način podsjećanja i suočavanja sa onime što se dogodilo u prošlosti u ovome gradu”, kazao je Edvin Kanka Čudić, koordinator ovog udruženja.

Aktivisti ovog udruženja prisustvovat će i otvaranju Spomen sobe u logoru Luka, a transparent Udruženja za društvena istraživanja „Odajmo počast žrtvama/ Pay respect to victoms“ će biti postavljen kao instalacija na zloglasni logor Luka u Brčkom.

 

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.