RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

Naplata poreza na nekretnine dobra

Za prvih pet mjeseci ove godine, Poreska uprava Brčko distrikta BiH naplatila je 122 posto poreza na imovinu u odnosu na planirani iznos, odnosno 663.816 maraka, umjesto planiranih 541.667 marke, izjavila je Slavica Vujić, direktor ove institucije.

„Imamo kategoriju 2.195 obveznika koji imaju dug manji od deset maraka, što ukupno  iznosi 13.434 marke duga. Za ovaj iznos neekonomično je pokretati postupak prinudne naplate pa smo krenuli u proceduru izrade nacrta novog Zakona o porezu na nekretnine kako bi se ova kategorija stanovništva oslobodila ovog poreza. Najviše je poreskih obveznika, njih 20.772, koji imaju dug od 10 do 100 maraka, čiji ukupan dug od početka uvođenje poreza na imovinu do danas iznosi 2.150.450 maraka, i u tom dijelu intenzivno radimo da bi naplatili taj iznos. Prvo idemo sa pismenim opomenama kako bi prekinuli rok zastare, a onda idemo u postupke prinudne naplate, odnosno upisivanja založnog prava nad nekretninom.Troškovi prinudne naplate nisu zanemarivi i ponekada prelaze iznos duga, a najmanji iznos troškova je 100 maraka “, istakla je Vujić.

Prema njenim riječima, za ovaj period naplaćeno je i 712.708 maraka poreza na dohodak, što je također više od planiranog, zatim 148 posto više od plana poreza na dobit, odnosno 5.077.000 maraka.

Vujić je dodala da je kod naplate poreza na platu zabilježen pad, te da je tek naplaćeno 84 posto, odnosno 3.013.484 marke.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.