RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

Народ и Правда: Да ли се у брчанској Болници користи идустријски кисеоник?

Представници „Народа и правде“ изразили су данас забринутост да је у ЈЗУ “Здравствени центар” Брчко кориштен индустријски кисеоник за лијечење пацијената.

Политички секретар Народа и правде Расим Смајловић је на данашњој конференцији за штампу рекао да се афера употребе индустријског кисеоника шири на цијелом простору БиХ, а да власт у Брчко дистрикту још увијек неадекватно реагује. Од Градоначелника и Владе очекујемо и захтијевамо да се јасно одреди и јавности презентује на који начин је набављен кисеоник за потребе нашег Здравственог центра, сагледа и оцијени законитост поступка набавке кисеоника који је морао бити медицински и за њега је прописана процедура набавке као и за лијекове и то у поступку гдје је је неопходно одобрење државне Агенције за лијекове и медицинске производе. „Упућујемо са ове конференције за штампу захтјев да се у року 24 сата Градоначелиник и Влада конкретно и транспарентно очитује о свим овим наводима те презентује јавности стварно стање у вези кориштења кисеоника у лијечењу пацијената у ЈЗУ Здравствени Центар Брчко и то нарочито у КОВИД одјељењу“, истако је Смајловић.

Очекујемо, каже он, да нас градоначелник и Влада обавијести да ли је претходних дана затражила информацију од државне Агенције за лијекове и медицинске производе о томе да ли је добављач кисеоника за наш здравствени центар регистрован за ову дјелатност, те да ли је поднио захтјев за одобрење кориштења кисеоника који се испоручује у медицинске сврхе за потребе пацијената у Брчко дистрикту БиХ.

“Посебно смо забринути чињеницом да се као добављач кисеоника за наш здравствени центар појављује фирма ,”Крас” из Лакташа тим прије што је директор Агенције за лијекове и медицинске производе већ саопштио да је једина фирма у БиХ регистрована за увоз, производњу и промет медицинског кисеоника фирма “Мессер” из Сарајева, што указуја да фирма “Крас” нема потребну документацију за производњу нити промет медицинског кисеоника као ни дозволу Агенције за лијекове и медицинске производе. Градоначелник и Влада имају обавезу предочити јавности уговоре за набавку медицинског кисеоника за претходне двије године, количине, цијене и добављаче са посебном назнаком у потписаним уговорима да ли је предмет набавке медицински кисеоник или само кисеоник са процентом чистоће 99,5 %. Посебно нас занима да ли се и данас користи тај набављени кисеоник јер имамо информацију да је УКЦ Бања Лука од јуче почео набавку медицинског кисеоника из Сарајева, очигледно од једине регистроване фирме у БиХ за ове набавке. Наш захтјев са ове конференције упућујемо и према Скупштини Брчко дистрикта БиХ да најкасније у понедјељак одржи ванредно засиједање по овом питању и заузме потребне ставове и донесе конкретне мјере, с обзиром да ћемо инсистирати на одговорности свих који су евентуално проводили незаконите набавке медицинског кисеоника и тиме угрозили здравље и зивоте наших грађана, а за шта већ постоје основане сумње довољне да се у цјелокупни поступак набавке кисеоника за потребе нашег здравственог центра укључе надлежне институције Брчко дистрикта. Да је ситуација по овом питању озбиљна упућује и званични податак да је од посљедица Ковида по званичним подацима у БиХ умрло 10.502 особе, а од тога у Брчко дистрикту БиХ 367 особа што је далеко изнад просјечне стопе смртности у односу на број становника у БиХ што довољно показује сама чињеница да у Брчко дистрикту БиХ живи око 2 % становника, а стопа смртности становништва од посљедица Ковида 19 је изнад 3% или за 50 % већа од просјека у БиХ. Зар власт ови подаци не забрињавају тим прије што је БиХ по стопи смртности у односу на број становника прва у Еуропи, а друга у свијету а ево ови званични статистички подаци показују да је Брчко дистрикт БиХ први или међу првима у БиХ а самим тим и у свијету”, рекао је Смајловић.

У организацији Народ и Правда ће инсистирати да се веома брзо уради темељита ревизија свих набавки медицинске опреме, лијекова, заштитних средстава у претходне двије године и то за сваку набавку појединачно и о томе обавијести јавност и поднесе информација Скупштини Брчко дистрикта БиХ како би се дошло до стварних чињеница о овим набавкама поготово најзначајније опреме као што је магнетна резонанца, ЦТапарат па све до медицинских кревета, респиратора, вакцина као и постројења за кисеоник и боце за кисеоник која је прозведена 1997. године, а и сада је у употреби, а чију инсталацију и уградњу је вршила спорна фирма “КРАС” из Лакташа.

На крају, каже он, обраћамо се институцијама Брчко дистрикта да енергично прузму мјере на провјери свих ових горе побројаних набавки.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Brčko: Saopštenje kluba poslanika “Naroda i Pravde”

Radio Brčko

Brčko: Potpisan ugovor o nabavci dva nova digitalna RTG aparata

Mirsad Zahirović

Брчко: Народ и Правда ће инсистирати на одговорности за кориштење немедицинског кисеоника

Миљана Ђурђевић