RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

Nastava u Brčko distriktu produžena za jednu sedmicu

Nadležni trenutno stanje u brčanskim osnovnim i srednjim školama u vezi sa pandemijom ocjenjuju pozitivnim jer je jedno vrijeme zbog velikog broja izolacija učenika i predavača bilo upitno i samo održavanje nastave.

Šef vladinog Odjela za obrazovanje Zoran Bulatović pojasnio je da je nastava u osnovnim i srednjim školama, za devete razrede osnovnih škola trebala biti završena 11. juna, a za ostale učenike osnovnih i srednjih škola koji ne pohađaju završne razrede, nastava je trebala biti završena 18. juna.

On je kazao da je, s obzirom na prethodni period kad je zbog pandemije izgubljen veliki dio nastavnih časova, plan da se nastava produži za jednu sedmicu, tako da bi školska 2020/21. godina za devete razrede bila okončana 18. juna, a za sve ostale učenike 25. juna.

Zoran Bulatović, šef Odjela za obrazovaje Vlade Brčko distrikta

Plan upisa u srednje škole traje od 28. do 30. juna.

Bulatović je naznačio da ima učenika koji završavaju deveti razred koji svoje školovanje neće dalje nastaviti u Brčkom, kao i učenika koji će u naš grad doći iz susjednih i drugih opština da bi upisali neku od četiri srednje škole u Brčkom.

„Uvažavajući činjenicu da je prethodna školska godina bila opterećena korona virusom  i svim drugim propratnim pojavama koje su se odražavale na nastavni proces, te da su još uvijek učenici starijih razreda u školama sa zaštitinim maskama, mi dajemo sve od sebe da što kvalitetnije privedemo kraju školsku godinu svjesni da ta realizacija plana neće biti u cjelosti ispunjena, ali i s nadom da će nove školske godine epidemiološka sitacija biti mnogo povoljnija“, kazao je Bulatović.

„S druge strane, u zakonske okvire uvešćemo i nastavu na daljinu i na taj način, ukoliko bude potrebe prevazilaziti buduće probleme kojih bude, a ja se nadam da ih neće biti“, zaključio je Bulatović.

Foto naslovna: Arhiva “Radiio Brčkog”

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Koronavirus u Brčkom: Preminule tri osobe, a registrovano 6 novih slučajeva zaraze

Radio Brčko

U Brčkom danas bez novih slučajeva zaraze virusom korona

Radio Brčko

U Brčkom registrovan jedan slučaj virusa korona

Radio Brčko