Brčko

Naučnom konferencijom započelo obilježavanje Dana Ekonomskog fakulteta

Obilježavanje 11. novembra Dana Ekonomskog fakultet, započelo je danas, kao i prethodnih godina održavanjem Međunarodne naučne konferencije čija je ovogodišnja tema „Aktuelni problemi visokog obrazovanja, nauke i privrede Bosne i Hercegovine, te mogućnosti njihovog prevazilaženja.

Dekan Ekonomskog fakulteta Lazar Radovanović kazao je da na konferencije učestvuje autori iz BiH, te sudjednih zemalja Hrvatske i Srbije, kao i nekoliko autora sa dva univerziteta iz Rusije.

„Naši studenti podržavaju nauku i svojim radovima se uključuju u naučnu konferenciju. Naročito studenti master studija napišu neki rad koji se odnosi na temu konferencije. Takođe, studenti i na drugi način podržavaju i samu organizaciju ovog događaja“, dodao je Radovanović.

Profesor sa Ekonomskog fakulteta Sveučilišta u Zgrebu Tunjo Perić, na današnjoj konferenciji predstavio je dio svog istraživanja koje se odnosi na primjenu matematike u ekonomiji.

„Svi znamo i ne moramo biti unutar sustava da znamo da je danas prvo puno studenata, drugo puno znanstvenika i da imamo devalvaciju u tome. A iz te devalvacije, iz tog cijelog skupa uvijek se nađe netko ko svojim radom može pomoći unapređenju društva i sustava“, naglasio je Perić.

Dragana Milenković sa Ekonomskog fakulteta Kosovska Mitrovica je rekla da se danas privredni razvoj uopšte ne može zamisliti bez interakcije tri sistema, prije svega između institucija, zatim privrede i fakulteta, odnosno znanja.

„Teorija privrednog razvoja danas je izuzetno složena ali se u toj teoriji primat daje institucijama.One su glavne koje podstiču privredni razvoj i rast. One zemlje koje su uspjele da razviju institucije danas su uspešne. One omogućavaju da u tim zemljama dođe do rasta, inovacija i kreativnosti. Tako da je loš privredni razvoj zemalja Zapadnog Balkana pre svega rezultat loših institucija koje ne dozvoljavaju da se staro zameni novim. I zato danas imamo situaciju gde veliki broj stanovništva napušta zemlje Zapadnog Balkana. Zapravo imamo danas činjenicu da zbog slabog privrednog oporavka, loših institucija, korupcije Zapadni Balkan polako nestaje. Tako da treba raditi na tome, menjati institucije, ekonomske politike da bi došlo do privrednog oporavka zemalja Zapadnog Balkana“, pjasnila je Milenković.

U sklopu obilježavanja Dana Ekonomskog fakulteta, sutra je predviđena centralna svečanost na kojoj će biti i promocija diplomiranih studenata, mastera i magistara ekonomije.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja klinite na USLOVI KORIŠTENJA.

Povezani članci

Back to top button