RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

Nesmetan početak nove školske godine u Brčko Distriktu

Na području Brčko Distrikta danas je u svim  predškolskim, osnovnim i srednjim školama nesmetano započela nova školska 2019./2020. godina.

Šef Odjela za obrazovanje Vlade Brčko Distrikta BiH Senad Osmanović sa saradnicima povodom početka nove školske godine danas je posjetio JU Druga osnovna škola u Grčici, JU Poljoprivredna i medicinska škola, te predškolsku ustanovu Evlad u Кolobari.

Osmanović je kazao je kazao da je nova škoska 2019/20. godina započela u najboljem redu u svim školama Brčko Distrikta. „Ove godine na području Brčko Distrikta upisano je oko 710 prvačića što je blago povećanje u odnosu na prošlu i pretprošlu školsku godinu“, naveo je Osmanović.

Osmanović je kazao da ugovor sa prijevoznikom učenika na snazi ostaje još ove  godine i dodao da prijevoz neće biti problem ni za naredne tri godine, a sa terena nema ni jedne dojave da je bilo problema prilikom prijevoza učenika do škola.

Mario Babić, direktor II OŠ Brčko Distrikta je u područnoj školi Grčica, koja broji oko 860 učenika, kazao da se svake godine u ovoj područnoj školi upisuje oko 100 prvačića, a ove godine taj broj je u blagom porastu jer je danas u školu u Grčici krenulo oko 110 prvačića.

Sead Bečić, direktor Srednje poljoprivredno i medicinske škole naveo je da je nastava počela na vrijeme, a nastavni kadar, tehnički uslovi i prijevoz obezbijeđeni su na vrijeme.

Ova srednja škola broji deset odjeljenja sa oko 800 učenika. „Prije pet godina imali smo 1.200 učenika u 43 odjeljenja, ali trend odlaska porodica nije zaobišao ni ove prostore, tako da je to glavni razlog smanjenja broja učenika“, naveo je Bečić.

Enver Tursunović, direktor predškolske ustanove Evlad koju pohađaju djeca uzrasta jaslica do predškolskog uzrasta, kazao je za Radio Brčko da je nastava počele na vrijeme u skladu sa nastavnim planom i programom za ovu godinu.

Vlada Brčko Distrikta ove je godine za nabavu besplatnih udžbenika u osnovnim školama iz budžeta Distrikta obezbijedila 450.000 KM.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Mišljenja građana: Mladi Distrikta optimistični, umirovljenici skeptični

Radio Brčko

Brčko: Roditelji za pohađanje nastave u školama

Suvad Alagić

Dodijeljena priznanja povodom Međunarodnog dana civilne zaštite, i Brčko distrikt među dobitnicima

Radio Brčko