RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

Brčko: Nastavljena izdvajanja iz proračuna za nevladin sektor

Na temelju četvrtog dijela Programa utroška sredstava s pozicije dotacija neprofitnim i drugim organizacijama za 2019. godinu u Odjelu za stručne i administrativne poslove  predstavnici izvršne vlasti prošlog tjedna dali su zeleno svjetlo na oko milijun konvertibilnih maraka za financiranje 124 udruge građana, uključujući i mjesne zjednice Brčko distrikta.

Ovim programom, uključujući ranije, bit će realizirana isplata polovine planiranih sredstava iz proračuna Distrikta u Odjelu za stručne i administrativne poslove. To nam je potvrdila šefica Pododjela za potporu mjesnim zajednicama i NVO-a Anica Radić – Savić, apelirajući svim subjektima, koji su ranije bili dijelom ovakvih vladinih programa, da do 2.9.2019. godine dostave izvješće o utrošenim sredstvima.

Udruženje oboljelih od multiple skleroze jedno je od mnogih brčanskih nevladinih organizacija koje je dobilo novac iz proračuna za redovit rad. Predsjednica Slavica Jekić ističe da su po prvi put dobili 15.000 maraka, te podsjeća da su nakon 11 godina osposobili prostorije za rad, koje dijele zajedno sa Udruženjem distrofičara.

Amir Karamujić, djelatnik Vlade Brčko odistrikt i član Udruženja oboljelih od multiple skleroze boluje od ove teške i neizlječive bolesti, kao i ostalih četrdesetak članova Udruženja. No, kaže, da im nove prostorije koje im su im dodijeljene puno znače jer je to mjesto gdje se okupljaju, druže, ali prije svega mjesto gdje ga netko razumije.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Brčko: Predstavnici NVO organizacija iskazali nezadovoljstvo uskraćivanjem dotacija

Sandra Živković

Brčko: Saopštenje NVO-a povodom predviđenog umanjenja budžetskih stavki neprofitnim organizacijama

Radio Brčko

Distrikt dio inicijative “Partnerstvo za otvorenu vlast”

Radio Brčko