Brčko

Netransparentna dodjela sredstava neprofitnim organizacijama

Vršena bez raspisanog javnog poziva, kriterijuma i dovoljno opravdanosti

Neformalna grupa građana okupljena oko inicijative „Za transparentno finansiranje neprofitnih organizacija iz budžeta Brčko distrikta“ danas je u Brčkom na konferenciji za medije, predstavljajući „Polugodišnji izvještaj o praćenju finansiranja neprofitnih organizacija iz budžeta Brčko distrikta“, istakla da u pripremi budžeta za 2020. godinu predstavnici civilnog društva nisu bili uključeni na odgovarajući način

Predstavljajući izvještaj o dodjeli i trošenju sredstava iz Brčko distrikta, u prvih šest mjeseci ove godine, Momir Dejanović je istakao da u predviđenom roku nisu donesena podzakonska akta i da su zbog epidemije korona virusa bila privremeno blokirana budžetska sredstva tekućih grantova za neprofitne organizacije u periodu od kraja marta 2020. do druge polovine juna 2020. godine, kao i da je dodjela najvećeg dijela sredstva neprofitnim organizacijama u prvoj polovini 2020. vršena bez raspisanog javnog poziva, kriterijuma i dovoljno opravdanosti i da je bio zapostavljen najveći dio neprofitnih organizacija i njihovih potreba za finansiranjem iz budžeta Brčko distrikta.

Predstavljanju izvještaja je prisustvovao i dio predstavnika neprofitnih organizacija, koje su iskazale zainteresovanost za učešće u kampanji, čiji je cilj da doprinese transparentnoj raspodjeli i trošenju sredstava za neprofitne organizacije iz budžeta Brčko distrikta.

„Početni iskorak napravljen je donošenjem novog Zakona o budžetu i Zakona o udruženjima i fondacijama Brčko distrikta, a javno objavljivanje na koji način su dodjeljivana i trošena sredstva će biti još značajniji, konkretniji pomak u demokratizaciji Distrikta“ rekao je Božidar Jović iz Udruženja „Demos“.

Ferida Mešković iz Omladinskog centra „Vermont“ je istakla da u prikupljanju podataka za izvještaj nije bilo posebnih problema.

„Dobijali smo ih direktno u nadležnom Odjeljenju za stručne i administrativne poslove, Pododjeljenje za podršku NVO i MZ. Dio podataka pribavili smo putem protokola, a sve ovo je takođe jedna od novina u transparentnosti koja u Brčko distriktu našim pojavljivanjem kao Grupe ide uzlaznom putanjom“.

U cilju transparentnijeg finansiranja civilnih i drugih neprofitnih organizacija i svih dijelova civilnog društva u Brčko distriktu izvještajem se preporučuje uspostavljenje i objavljivanje registra aktivnih civilnih i drugih neprofitnih organizacija, objavljivanje informacija na internet stranama skupštine i vlade Brčko distrikta o izradi, javnoj raspravi i usvajanju budžeta, raspisanim pozivima za dodjelu budžetskih sredstava i podnesenim izvještajima, kao i uključenost reprezentativnih predstavnika civilnih i drugih neprofitnih organizacija u planiranje i pripremu budžeta i primjena novog modela budžetskog planiranja i finansiranja civilnog društva i neprofitnih organizacija.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja klinite na USLOVI KORIŠTENJA.

Povezani članci

Back to top button