RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

Brčko: Obilježavanje dana Drugog korpusa Armije RBiH u Distriktu

Ovogodišnje obilježavanje dana drugog korpusa Armije R BiH u Brčko Distriktu BiH počelo je danas u Gornjem Rahiću na Šehidskom mezarju polaganjem vijenaca i cvijeća. Nakon toga, predstavnici organizacija i političkih stranaka položili su vijenace i cvijeće na Centralnom spomeniku šehidima i poginulim borcima u gradu.

Povodom obilježavanja dana Drugog korpusa Armije R BiH u Brčko Distriktu BiH ispred Koordinacije boračkih udruženja Avdija Banda je kazao da je ponosan na sve ono što su borci viteške 108/215 motorizovane brigade Brčko, koja je bila u sklopu Drugog korpusa, učinili u odbrani naroda i teritorije u ratnom periodu 1992- 1995. godina.  On je dodao da će Kordinacija i ubuduće nastaviti obilježavanje svojih historijskih datuma, događaja i ličnosti, neosporavajući to pravo i drugim narodima na ovim prostorima.

Admir Hrustanović, ministar  za rad, socijalnu politiku i povratak u Vladi Tuzlanskog kanota  kazao je da su vrata Vlade TK uvijek otvorena za sve pripadnike Drugog korpusa i da će se činiti sve što je u njegovoj moći za što bolji položaj demobilisanih boraca u našem društvu. On je naglasio da će Vlada učiniti sve da se zakonskim putem demobilisanim brcima vrate prava koji oni zaslužuju i koja im pripadaju.

„Ovogodišnja manifestacija obilježavanja dana Drugog korpusa podrazumijeva širu aktivnost na način da se danas u svim mjestima koje je u ratu „pokrivao“ II korpus, na mezarjima i spomen obilježjima oda počast šehidima i poginulim borcima Armije Republike Bosne i Hercegovine.

Za sutra, 27. septembra planirana je centralna svečanost koja će se održati u tuzlanskom Mejdanu, gdje će biti postrojene sve brigade koje su bile pod komadom Drugog korpusa, koji je imao nemjerljiv značaj u odbrani Bosne i Hercegovine, posebno ovog dijela „sjeverne kapije“ Bosne, u okviru kojeg je djelovala i brčanska 108/215 viteška brigada“, naglasio je Banda.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Čestitka povodom godišnjice formiranja Drugog korpusa Armije Republike BiH

Radio Brčko

Brčko: “Stećak” najavio obilježavanje Dana nezavisnosti BiH

Mirsad Arnautović