RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

Obilježena 22. godišnjica stradanja nedužnih civila na mostu

Više stotina građana Distrikta, okupljanjem kod graničnog prelaza Brčko, te polaganjem vijenaca i bacanjem cvijeća u rijeku Savu, obilježilo je 22. godišnjicu od rušenja mosta na Savi prilikom, čega su stradali nevini civili.

Predsjednik „ Udruženja porodica nestalih, nasilno odvedenih i ubijenih Bošnjaka “ Brčko distrikta BiH Ramiz Ahmetović, kazao je da se ne zna koliko je civila stradalo na mostu 22. aprila 1992. godine, ali se pretpostavlja da ih je bilo oko stotinu.

„ Samo je jedan pronađan i ukopan, dok za ostalima tragamo. Znamo da su kada je vršen uviđaj posmrtni ostaci tijela nastradalih prebačeni u sanduke koji su odveženi u mrtvačnicu bolnice, odakle im se gubi svaki trag. Također, ne znamo ni kada će biti podignuta optužnica za rušenje mosta, i sramno je od Tužiteljstva i Policije da nisu mogli do sada podignuti optužnicu protiv onih koji su podigli ovaj most u zrak“, kazao je Ahmetović.

Marin Brkić, predsjednik „ Udruge obitelji nestalih, nasilno odvedenih i ubijenih Hrvata “ Brčko distrikta BiH, ovom prilikom je istakao da je most jedan stravičan zločin prilikom kojeg su stradali nedužni ljudi koji su se na njemu zatekli.

„ Tužilaštvo Brčko distrikta ni ovaj zločin, kao i mnoge druge, nije kaznilo, ali smatram da bi bilo dobro da počne kažnjavati sve zločince da bi narodi koji žive na ovim prostorima imali svoj mir i počeli živjeti nekakav suživot “, kazao je Brkić.

Obilježavanju ove godišnjice, prisustvovao je i Anto Domić gradonačelnik Distrikta, koji je istakao da iako je pravda spora, da se nada da će i u slučaju utvrđivanja počinioca ovih zločina biti dostižna.

“ Naši zakoni u BiH i diljem svijeta ovakve vrste zločine tretiraju na način da nikada ne zastarjevaju. Uvjeren sam da će proći još puno godina gdje ćemo raditi na rasvjetljavanju i raščišćavanju ove priče da bi smo svakog onog odgovornog priveli licu pravde. U svakom slučaju moramo biti uporni i moramo zajedničkim snagama djelovati da bi smo priveli licu pravde svakoga onoga koji je počinio zlodjelo ”, dodao je gradonačelnik Domić.

Esad Kadrić, dogradonačelnik Brčko distrikta, ovom prilikom je izjavio da je ovo okupljanje na neki način otimanje od kolektivnog zaborava ovog gnusnog čina.

“ Kako bi smo bili u poziciji da ovakvim pojavljivanjem ovdje ukažemo još jednom institucijama nadležnim za provođenje zakona, da se moraju naći i politički nalogodavci onoga što se ovdje desilo, a i oni koji su neposredni izvršioci u smislu ubijanja ljudi. Vjerujem da će doći i taj dan da će žrtve i njihove porodice naći satisfakciju na ovome svijetu, a na onome neka Bog svakome sudi ”, naglasio je Kadrić.

Potpredsjednik brčanskog Parlamenta Adem Ribić istakao je da u ovakoj sada političkoj kostalaciji snaga, i u samoj skupštini, teško da može Skupština Brčko distrikta bilo šta učiniti vezano za procesuiranje zločinaca.

“ Ali pozivam Pravosuđe i Tužilaštvo, jer oni imaju te mandate da mogu mimo zakonodavne i izvršne vlasti raditi svoj posao. I to bi bilo dobro da rade što prije ”, rekao je Ribić.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.