RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

Потребно хитно оживљавање привреде у Брчко дистрикту

У трговинску дјелатност на подручју дистрикта се, годишње, уложи 3, 5 милиона, а у производну само милион марака због чега је потребно направити корјените промјене постојећих одређених законских рјешења, рекао је Дамир Булчевић, шеф Одјељења за привредни развој у брчанској Влади.

Такође је, према његовим ријечима, упркос досадашњем укупном издвајању од десет милиона марака привредних подстицаја на подручју дистрикта, прошле године отказ добило 200 радника.

Због овакве ситуације су, надлежни у Одјељењу за привреду, дужни да, до 12. маја ове године, члановима извршне власти припреме приједлог мјера за оживљавање привредног развоја.

„Морамо промијенити Закон о привредним подстицајима у дистрикту на начин да омогућимо свим пословним субјектима да се, путем јавног конкурса, пријаве за учешће у финансијском фонду који би износио четири одсто од укупног износа буџетског новца на годишњем нивоу. Послодавци би се, за учешће у фонду, пријављивали кандидовањем пројеката за проширење постојећег посла или започињање новог, а све у складу са критеријумима које бисмо одредили у оквиру Програма за нове пословне иницијативе и запошљавање. Тај програм бисмо убацили у Закон о привредним подстицајима“, образложио је Булчевић.

Он је такође истакао да ће инсистирати на субвенционисању новчаних издвајања за здравствено осигурање свих радника у стоодстотном износу чиме би аутоматски било смањено и запошљавање „на црно“.

Булчевић сматра да је, још један, велики проблем у Одјељењу за привреду реализација пословних иницијатива јер, изузев што се неки поступци могу убрзати, ништа више се не може урадити у погледу давања могућности инвеститорима да улажу у Брчком.

„Прије три дана страни инвеститор је посјетио Брчко са намјером да уложи пет милиона марака у одређену дјелатност и запосли око 50 домаћих радника. Тражио је да му обезбиједимо халу површине 2.000 метара квадратних и шест метара висине. То му, на жалост, нисмо могли понудити због Закона о јавној имовини који не пружа могућност повољног давања објеката, земљишта и другог. Овај инвеститор ће зато, највјероватније, отићи у неку другу средину и тамо уложити пет милиона марака“, рекао је Булчевић који је нагласио да Влада Брчко дистрикта, заједно са Одјељењем за привредни развој, мора хитно измијенити нефункционална законска рјешења, а све у циљу доласка до нових економских производа и новог запошљавања.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.