RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

Od juče u funkciji crpna stanica Đurići

Članovi Vlade Brčko Distrikta BiH su na današnjem vanrednom zasjedanju razmatrali realiziranje aktivnosti i zaduženja na poplavljenim područjima po povlačenju vode u određenim dijelovima Distrikta.Gradonačelnik Distrikta dr. Anto Domić je obrazložio da je tokom današnje sjednice napravljen pregled trenutačnog stanja.

“Juče smo uspjeli osposobiti crpnu stanicu “Đurići” gdje je uspostavljen rad dvije crpke u punom kapacitetu, što je 5.000 litara prebacivanja vode u rijeku Savu u sekundi. Treća crpka ima izvjesnih poteškoća, ali i to pitanje rješavamo. I dalje radimo na pročišćavanju dodatnih kanala kako bi se i dalje nastavilo isticanje vode preko rijeke Tinje. Iako se voda već dosta povukla, razina na prostoru Vučilovca je i dalje značajna stoga je rad crpnih stanica neophodan”, kazao je gradonačelnik Domić.

On je dodao da se trenutačno sublimiraju sve provedene aktivnosti od proteklih dana te da je zaduženje da se do ponedeljka sakupe svi popisi volontera kao i ljudi koji su bili angažirani preko Zavoda za zapošljavanje na obavljanju poslova i da će se svima ponuditi ugovori radi isplate dnevnica za njihov rad.

“Ukoliko netko bude želio da se odrekne tih dnevnica moći će to da uradi ali smo smatrali da je potrebno da u istoj mjeri svima ponudimo nagradu za njihov angažman u ovim neprilikama koje su nas pratile nešto više od mjesec dana”, naglasio je dr. Domić.

Higijensko-epidemiološka služba dodatno radi na sanaciji čitavoga prostora, a planirano prskanje komaraca u koordiniranoj akciji drugih razina vlasti u koju je i Distrikt uključen, je prolongirano za narednih nekoliko dana. Gradonačelnik je istaknuo da angažirane međunarodne spasilačke ekipe na prostoru BiH primarno djeluju na urbanim područjima, te da su u Brčkom izvijesno vrijeme provodili aktivnosti prebacivanja vode.

“Danas dolaze radi procjene našega područja te će se nakon njihovog izviđanja terena znati da li su u mogućnosti da djeluju i na prostoru Vučilovca i Krepšića”, zaključio je gradonačelnik naglašavajući da su mehaničke ustave na području Vučilovca podignute i da će aktivirane crpke raditi predviđenim tempom.

Vlada Distrikta donijela je Odluku o nabavi i načinu distribucije sjemena, gnojiva i pogonskog goriva za presijavanje kukuruza kao posljedice poplava u Brčko Distriktu BiH za 2014. godinu.

Mehmed Račić, voditelj Pododjela za analizu, administrativnu podršku i ruralni razvoj u Odjelu za poljoprivredu, šumarstvo i vodno gospodarstvo Vlade Brčko Distrikta je objasnio da je tom Odlukom definiran način nabave i same distribucije sjemena i sadnog materijala kao i goriva.

“Ovim putem apeliram na naše farmere da se prijave u Odjel za poljoprivredu kako bismo ih evidentirali i na osnovu tih podataka će povjerenstvo izaći na teren te na osnovu utvrđenog stanja odrediti potrebne količine gnojiva i goriva koje treba da dobije svatko pojedinačno”, pojasnio je Raščić. On je dodao da pravo na to ostvaruju svi poljoprivredni proizvođači koji su pretrpjeli štete od poplava i koji imaju potrebe za presijavanjem kultura ističući da rok za podnošenje prijava nije određen nego se radi prema agrotehničkim rokovima.

Na prijedlog Odjela za obrazovanje Vlada Brčko Distrikta donijela je Odluku da se zbog stanja elementarne nepogode i poplava svi učenici osnovnih i srednjih škola koji su iz poplavljenih područja Brčko Distrikta oslobađaju plaćanja taksi za izdavanje duplikata javnih isprava iz nadležnosti Odjela za obrazovanje do 1.9.2014. godine.

O ostalim razmatarnim Odlukama, Vlada Distrikta odredićće se u nastavku vanredne sjednice koji je zakazan za sutra, subota, 31.maja 2014. godine s početkom u 8.00 sati u prostorijama Gradske vijećnice.

Izvor:Vlada Brčko distrikta

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.