RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
BrčkoDobre vijesti

Od prvog travnja na području distrikta počinje proljetna deratizacija

S obzirom da je najezda glodara  u Federaciji BiH i Republici Srpskoj, prema zakonu o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti ,  distrikt Brčko sprovodi dva puta godišnje , proljetnu i jesenju deratizaciju.

„Zahvaljući vladinim  sredstvima , mi nabavljamo  deratizacijska sredstva, kazala je prim.dr. Mirjana Kuzmanović, šefica  epidemiološke službe , JU Zravstveni  centar Brčko distrikta.

Za deratizaciju i denzisekciju na cijelom području distrikta Brčko   izdvaja se oko 140.000 KM, dok poslove obavljaju djelatnici HES-a(Higijensko –epidemiološka služba) i sezonski djelatnici .

Od prvog travnja krenut će proljetna deratizacija , koja traje cijeli mjesec, navodi  Dr. Kuzmanović,  i dodaje da  deratizacijskih sredstava ima dovoljno.

Ona je još istakla da se mogu pohvaliti uspješnom deratizacijom koja se ogleda jako malim brojem bolesti trihineloze i zoonose u distriktu , u odnosu na entitete, gdje mjere zaštite sprovodne privatne firme,  i deratizacija  kod njih ovisi o njihovom dogovoru.

„Mi i dalje ostajemo pod patronatom  Vlade distrikta koja nam i dalje nabavlja sredstva , a Odluku o deratizaciji donosi gradonačelnik distrikta Brčko BiH“ istakla je još Dr. Kuzmanović.

Stanovništvo distrikta je već upoznato s sprovođenjem deratizacije i do sada nije  bilo  problema na terenu.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.