RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

U posjeti gradonačelniku boravila predstavnica UNICEF-a Florens Bauer

Povodom posjete Brčko distriktu BiH Florence Bauer, predstavnica UNICEF-a u Bosni i Hercegovini, susrela se danas, na odvojenim sastancima, sa gradonačelnikom Brčko distrikta BiH dr. Antom Domićem i šeficom Odjeljenja za zdravstvo Anđom Nikolić. S predstavnicima Vlade Distrikta razgovarano je o nastavku saradnje kroz novu fazu projekta “Jačanje sistema socijalne zaštite i inkluzije djece u BiH (SPIS program)”, kao i finaliziranja Mape puta za Brčko distrikt BiH u oblastima socijalne zaštite i inkluzije, te o mogućnostima povećanja obuhvata djece predškolskim obrazovanjem.

Bauer je informisala gradonačelnika u vezi s prezentacijom UNICEF-ovog programa rada u BiH za narednih pet godina, koji će biti predstavljen na konferenciji u Sarajevu 7. aprila 2014. godine, a na kojoj je iskazana potreba za prisustvom predstavnika iz Distrikta. Pored toga, zadatak Distrikta je da finalizira svoju Mapu puta, kako bi se dogovorio okvir koordinacije entiteta i Distrikta kao platforma na državnom nivou s preporukama za unapređenje politika. Time će biti definisan niz zajedničkih specifičnih ciljeva za FBiH, RS i Distrikt u vezi s ključnim socijalnim problemima s kojima se BiH suočava i kako bi se, u konačnici, mogao pratiti napredak.

SPIS program je višegodišnji, multidisciplinarni program podrške pretpristupnom procesu Bosne i Hercegovine u oblastima sveukupne društvene brige, socijalne inkluzije i prava djeteta. Osnovni cilj programa je da se unaprijede sistemi socijalne zaštite i inkluzije na svim nivoima vlasti, radeći na jačanju okvira javnih politika u navedenim oblastima i izgradnji kapaciteta pružatelja usluga, kao i primjeni pristupa zasnovanih na ljudskim pravima i potrebama.

U proteklom periodu Brčko distrikt BiH je uz blisku saradnju sa UNICEF-om i aktivnim angažmanom službi zdravstva i socijalne zaštite ostvario impresivne rezultate za unapređenje položaja djece i ranjivih kategorija stanovništva.

Izvor:Vlada Brčko distrikta BiH

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.