RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

Nakon entiteta i Brčko distrikt konačno u ovoj godini sproveo proces fiskalizacije

Poreska uprava Brčko distrikta je zadovoljna sprovedenim procesom inicijalne fiskalizacije u Distriktu tokom 2019. godine gdje su gotovo svi poreski obveznici  fiskalizovani. Oni koji to nisu još uvijek učinili su dobili prekršajne naloge koji predviđaju  i kazne u rasponu od par stotina da nekoliko hiljada KM.

Uprkos brojnim poteškoćama i odgađanjima i Brčko distrikt je nakon entiteta sproveo  proces fiskalizacije kojim je obuhvaćen najveći proj pravnih lica i privrednih subjekata u Distriktu.

Sam proces inicijalne fiskalizacije nije tekao glatko međutim sada već na kraju godine u Poreskoj upravi Brčko distrikta ističu da su zadovoljni sa onim što je učinjeno po ovom pitanju.

„Finansijska inspekcija je izvršila kontrolu i kod najmanje 200 poreskih obveznika su podnijeti prekršajni nalozi i izrečene zakonom predviđene kazne ukoliko to nisu učinili u zakonskom roku“. Tokom ovog procesa kontrole prekršajni nalozi su izdati i svim akvokatima u Brčko distriktu istakao je Miodrag Trifković direktor Poreske uprave u Brčkom.

I dok advokati još od aprila mjeseca traže da njihov rad ne bude fiskalizovan, neke druge djelatnosti su po zakonskim odredbama izuzeti od fiskalizacije. Tu spadaju svi oni koji paušalno plaćaju porez, vjerske zajednice, banke te oni koji vrše izvoz usluga putem žiro računa.

Na evidenciji Poreske uprave Brčko distrikta se nalazi skoro tri hiljade pravnih lica i preduzetnika koji su obavezni da svoj platni promet registruju kroz fiskalni sistem.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Brčko: U nacrtu Zakonu o porezu na dohodak neoporeziv dio plaće povećan na 500 KM

Radio Brčko

Brčko: Odbitak od poreza za školovanje djeteta i izdržavanje roditelja

Mirsad Arnautović

Brčko: Vlada o izuzimanju advokata iz fiskalizacije i novim kreditnim zaduženjima

Mirsad Arnautović