RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

Održana javna rasprava na temu Nacrta Strategije životne sredine Brčko distrikta

Odjel za prostorno planiranje i imovinsko-pravne poslove Vlade distrikta Brčko BiH danas je organizirao   javnu raspravu u svezi aktivnosti koje su poduzete na usvajanju Nacrta Strategije zaštite životne sredine Brčko distrikta biH za razdoblje 2013-2023 godina, s komponentima ;Strategija zaštite zraka Brčko distrikta BiH 2013-2023 godina i Strategije i upravljanja otpadom Brčko distrikta BiH 2013-2023 godina.

Stanko Stančić viši stručni suradnik u Odjelu za prostorno planiranje i imovinsko pravne poslove je kazao da u Brčko distriktu prate što rade entiteti u ovoj oblasti i nastoje dati svoj puni doprinos na putu ka Europskim integracijima , i da su ovi strateški dokuimenti jedan od doprinosa distrikta Brčko.

Radimo punom parom i nastojimo implementirati koliko je to moguće, i ono što je u ovom trenutku BiH i Brčko distrikt u obvezi .

Kako budemo bliže EU ,to će naše obveze biti veće, istakao je još Staničić.

Slaviša Dragičević iz Tehnološko Eko centra Doo Brčko je kazao da je Strategija zaštite životne sredine vrhunski krovni dokument iz oblasti zaštite životne sredine , te da bi na osnovu ove Startegije, koja bi u dogledno vrijeme trebala biti usvojena od strane Vlade i Skupštine distrikta Brčko , bio stvoren temelj za izradu dokumenata nižeg ranga, koji su konkretniji u oblasti zaštite životne sredine.

Konkretniji dokumenti koji se odnose  prvenstveno na domenu zaštite zraka, zatim upravljanjem otpadom , na zaštiti prirode , a kroz buduće aktivnosti radit će se i na Strategiji zaštite zemlje, te Strategiji upravljanja otpadom.

Brčko distrikt ima prilično dobru zakonsku regulativu iz oblasti zaštite životne sredine, a najviše je obrađen segment zaštite zraka, zatim segment upravljanja otpadom, dok su segmenti upravljanja otpadnim vodama slabo definirani   u legislativi Brčko distrikta, kazao je Staničić.

On je još kazao da se svi ovi zakoni i procedure  rade iz potrebe približavanja standardima Europske unije , usklađivanja legislative , Zakona , kako u entitetima tako i u distriktu Brčko.

Nadamo se da će do kraja ove godine biti usvojena Strategija zaštite životne sredine, istakao je Dragičević.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.