RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
BrčkoKultura

Održana promocija knjige “Ruže u srcu” autorice Amre Imširagić

U organizaciji Književnog kluba Brčko distrikta u domu Islahijeta u Brčkom večeras je upriličena promocija zbirke pjesama “Ruže u srcu”, autorice dr.sc. Amre Imširagić, dipl. defektologinje surdoaudiologinje iz Tuzle.

Autorici je ovo dvanaesta knjiga po redu. Prema njezinim riječima, prethodnih jedanaest knjiga bilo je vezano za djecu s posebnim potrebama i za neverbalnu komunikaciju. „No, ova knjiga je sasvim drugačija, nešto za moju dušu“, istaknula je.

Imširagić kaže da su sve pjesme u zbirci autobiografske, a sama knjiga koja govori o ljepoti različitosti, akcent stavlja na djecu oštećenog sluha.

„Knjiga je inovativna jer su naslovi prikazani dvoručnom abecedom, tek da bi povezala čujuće osobe i osobe oštećenog sluha. To mi je primarni cilj i svih mojih dosadašnjih knjiga. Nadam se su svi prisutni večeras proživjeli ovu promociju prepunu topline, sasvim drugačiju od svih dosadašnjih kojima su do sada imali priliku prisustvovati“, kazala je Imširagić.

Moderatorica i promotorica zbirke pjesama, Andrea Rulofs, je istaknula kako je poezija Imširagićeve u pravom smislu poezija inspiracije te kako joj ne nedostaje maštovitosti misaonosti, slikovitosti, svega onoga što se sintetično može nazvati lirska snaga poetskog izraza.

„Amra Imširagić je svojom nježnošću i velikom ljubavlju uspjela da stihovima duše odnjeguje „Ruže u srcu”. Njezina poezija uspješno i s lakoćom otkriva svijet čovjeku i čovjeka svijetu, u njihovim bitnim i najskrivenijim datostima. Ona ne govori samo u svoje ime, već u ime svih, a tu leži razlog što nije udaljena, kako od najšire publike, tako i od one sa probranijim ukusom, već je njen živi glas današnjice dominantan bez obzira na milje gdje tko i kako živi“, rekla je Rufols.

Amra Imširagić je autorica mnogobrojnih znanstvenih i stručnih radova koji su objavljeni u zemlji i inozemstvu. Izlagačica je na mnogobrojnim koferencijama u zemlji i inozemstvu. Suradnik je časopisa:“ Sumjeja“ i „Osmjeh plus Olovo“, „Naša škola“, „Didaktički putokazi“… Za svoj rad dobila je mnogobrojne zahvalnice i pohvale, plakete i priznanje. Dobitnica je diplome za promociju književnosti, mnogobrojnih nagrada za objavljene pjesme u BiH, ali i u drugim državama.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Brčko: Promovirana knjiga Fadila Redžića – “Sport u Brčkom 1919-2019”

Radio Brčko

Knjiga “Moji susreti sa poznatima” autora Rezaka Hukanovića sinoć promovirana pred brčanskom publikom

Sandra Živković

U Brčkom upriličena promocija knjige „Čitanje pisanja“ autora Duška Pevulje

Sandra Živković