RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

Održana promocije knjige prim. dr. Fadila Pitića poznatog brčanskog hirurga

„Sve moje ratne bolnice od Maoče do Treskavice 1992-1995“ knjiga autora prim. dr. Fadila Pitića sinoć je predstavljena pred velikim brojem brčaka na promociji održanoj ispred Doma Islahijeta u Brčkom.

„U knjizi je opisan put jednog hirurga koji se sam borio, bio u raznim situacijama ali koji je uvijek nastojao da bude čovjek i ljekar koji poštuje Hipokratovu zakletvu bez obzira na situacije u kojima sam se nalazio i nepravde koje je doživio“ istakao je dr. Pitić.

Izdavač knjige je Književni klub Brčko distrikta BiH, a u predstavljanju su, uz autora, učestvovali: Fatima Bećarević-Softić, Zlatko Dukić, Šefko Kaloper, Enes Pašalić, te Sejo Pitić.

Promocija knjige  je upriličena u organizaciji Bošnjačke zajednice kulture Preporod Brčko a pod pokroviteljstvom gradonačelnika Brčko distrika.

Recenzent knjige sociolog Enes Pašalić je kazao da knjiga prim.dr. Fadila Pitića „Sve moje ratne bolnice: od Maoče do Treskavice (1992-1995.)“ pripada žanru memoarske literature, mada ona jednim svojim dijelom sadrži i autobigrafske elemente. Memoarskom pričom autor želi dati sopstveno viđenje svoje uloge u tim historijski relevantnim zbivanjima.

Moderatorica promocije mr.sc. Fatima Bećarević – Softić je kazala da memoarski zapisi prim.dr.Fadila Pitića objavljeni u knjizi “Sve moje ratne bolnice: od Maoče do Treskavice: (1992-1995.)” u vremenskom pogledu obuhvataju ratni i poslijeratni period u Bosni i Hercegovini te da su zanimljivo  štivo sa naratološkog, biografskog i historijskog aspekta.

Prim. dr. Fadil Pitić je rođen 27.maja 1944.u Brčkom gdje je završio osnovnu školu i gimnaziju. Medicinski fakultet je završio u Sarajevu i po okončanju studija se zaposlio na Hirurškom odjeljenju bolnice u Brčkom. Opću hirurgiju je specijalizirao na Hirurškoj klinici zagrebačkog „Rebra“ . Do početka agresije bio je načelnik hirurškog odjeljenja bolnice u Brčkom, a od maja 1992. načelnik ratne bolnice u Maoči, te nakon toga načelnik ratne bolnice „Soko“ u Gračanici. Nakon rata dr. Pitić je radio  kao načelnik Hirurškog odjeljenja Opće bolnice u Gračanici.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

U brčanskom “Preporodu” radionicom obilježen Međunarodni dan maternjeg jezika

Radio Brčko

Brčko: Prezentiran projekt za adaptaciju zgrade za dječju i adolescentnu psihijatriju

Radio Brčko

Brčanski “Preporod” planira organizovati niz manifestacija i sadržaja tokom ljeta

Mirsad Arnautović