Brčko

Okončana berba i plasman šljive na području Brčko distrikta

Berba i plasman šljive na području Distrikta, praktično su privedeni kraju. Urod je bio solidan, kao i otkupna cijena. Najveći problem voćarima, usljed aktuelne pandemije, predstavljao je plasman šljive odnosno njen transport do krajnjeg kupca, naročito izvan BiH.

Bahrija Ribić

„Izvozna cijena šljive se kretala od 80 feninga za rane sorte čačanke, do 60 feninga za prvi urod stenlijke. Osnovni problem je bio izvoz odnosno težak i produženi transport ka zemljama Evropske unije, s obzirom da se moglo izvesti samo preko graničnih prelaza Gradiška i Metković“, rekao je predsjednik Udruženja Savremeni voćar, Bahrija Ribić.

Ove sedmice, voćari su praktično završili berbu šljive, odnosno preostalih 30-tak procenata stenlijke, i to onog posljednjeg zrenja, koje se usmjerava u industrijsku preradu, uz cijenu od 30 feninga po kilogramu.

„Za ovogodišnju sezonu ostalo je još da se voćnjaci očiste od polomljenih grana, skinu zaostali plodovi sa stabala, te voćnjaci pripreme za jesenju obradu“, precizirao je Ribić.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja klinite na USLOVI KORIŠTENJA.

Povezani članci

Back to top button