RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

Okruglim stolom o problematici Roma, obilježen Međunarodni dan Roma

Povodom Međunarodnog dana Roma, danas je u organizaciji Omladinskog centra „Vermont“ i Policije Brčko distrikta BiH, te udruženja „ Romi na djelu“, održan Okrugli sto na kome su iznijete pojedinosti o problemima Roma Brčko distrikta BiH.

Ćazim Salihović, predsjednik udruženja „Romi na djelu“, koje broji oko 900 članova, naglasio je da su na ovaj Okrugli sto, iako pozvani, došli predstavnici samo nekoliko brčanskih institucija.

„ Opet im se zahvaljujem. Mi Romi imamo dosta prednosti i prava kao nacionalne manjine, ali što se tiče naših institucija niko ta prava ne podržava.Obećali su nam i neka sredstva da proslavimo ovaj dan, ali nisu ispunili obećanje“, kazao je Salihović.

Prema riječima Jadranka Đurića, predsjednika skupštine Udruženja „Romi na djelu“ Brčko distrikta BiH i člana odbora Roma pri Vijeću ministara BiH, romska populacija u Distriktu nezadovoljna je postojećim stanjem, pogotovo u oblasti stambenog zbrinjavanja, pošto unazad dvije godine nisu implementirani budžeti za ovu svrhu i nije objavljen Javni poziv.

„ U maju dolazi nova aplikacija za budžet za 2014.godinu, pa se bojim da romska populacija u Brčkom ne ostane bez tih sredstava, jer sredstva u budžetima za 2012. i 2013. godinu  u visini od oko 350. 000 maraka nisu potrošena. Inače, svake godine Vijeće ministara izdvoji 120.000 mraka, a Vlada Brčko distrikta BiH još 30.000 maraka“, pojasnio je Đurić.

Rifat Mujanović, šef Odjela za izbjegla i raseljena lica i stambena pitanja brčanske Vlade, ovom prilikom je istakao da će projekat izgradnje 12 kuća za Rome, iz budžeta za 2012/2013, biti realizovan u ovoj godini.

„ Vlada je svojim zaključkom otkočila taj projekat za koji smo imali novac obezbjeđen od države BiH. Imali smo problema jer su se četiri mjesne zajednice žalile vezano za Prutače, ali završićemo to ove godine i uraditi još dosta poslova“, kazao je Mujanović.

Kada je riječ o zapošljavanju, Jadranko Đurić naglašava da je u proteklih pet godina, od kada se BiH uključila u provedbu dekade Roma, u Distriktu ukupno zaposleno 212 Roma, od kojih samo 35 i danas radi.

Još je dodao, da što se tiče obrazovanju Roma u Distriktu, po evidenciji udruženja “Romi na djelu”, osnovnu školu pohađa oko 90, srednju devet Roma, dok vrtić ne pohađa niti jedno romsko dijete.

Na području Distrikta osim pomenutog udruženja “Romi na djelu”, djeluje i udruženje” Romski san”, koja za svoj rad od vlade ne dobijaju nikakva sredstva.

Đurić je kazao da od jula 2014.godine BiH od Crne Gore preuzima predsjedavanje dekadom Roma.

“Samo treba podsjetiti na presudu Sejdić-Finci koja nije implementirana od 2009.godine i onda je suvišno razgovarati o diskriminaciji. Ali ipak još da naglasim da u BiH radi manje od jedan posto Roma”, istakao je Đurić.

 

 

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.