RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

„Otporni na štelu“- Account

U organizaciji Antikorupcijske mreže u BiH i Omladinskog centra „Vermont“ Brčko distrikta BiH, danas je povodom aktivnosti ove mreže, koja se tiče uvođenje monitoringa u proces zapošljavanja u javnom sektoru, održana javna debata na temu „Pravosuđe- prijava i monitoring korupcije u zapošljavanju u javnom sektoru“.

Ervin Turbić, predsjednik Udruženja građana „Justicia“ iz Srebrenika, koje je članica Antikorupcijske mreže u BiH, istakao je da je u BiH trenutno nezaposleno oko 560.000 građana, te da su oni svi žrtve neodgovorne političke vlasti koja je uvela apsolutnu kontrolu u proces zapošljavanja u javnom sektoru.

„ Prema našim istraživanjama provedenim na području Tuzlanskog kantona, zapošljavanje je isključivo moguće preko visoko pozicioniranih političara. Uglavnom se zapošljavaju članovi njihovih porodica, politički podobni pojedinci, te oni koji su u stanju izdvojiti određenu svotu novca da bi se zaposlili, što pokazuju i posljednja hapšenja određenih direktora i poslanika na području TK“, naglasio je Turbić.

Prema njegovim riječima, najuspješniji način prevencije korupcije u zapošljavanju jeste boba protiv diskriminacije, odnosno uvođenje principa jednakopravnosti u normativne propise.

Turbić je dodao da će se na osnovu današnjih saznanja iz Distrikta, određene aktivnosti involvirati u već urađen prijedlog plana, koji će biti realiziran u ovoj godini.

Ovo je, kako je još kazao, druga u nizu javnih debata, prva je održana u Doboju, druga u Distriktu, a treća u Gračanici, tako da će biti obuhvaćeni i FBiH, i RS i Brčko distrikt BiH, dok će aktivnosti biti implementirane na području cijele BiH.

Damir Radenković, direktor Omladinskog centra „Vermont“ i predsjedavajući Antikorupcijske mreže za BiH je kazao, da ova mreža broji preko 120 nevladinih organizacija i vladinih institucija koje se zajedno bore za bolji život u BiH, a prije svega protiv korupcije.

„Američka ambasada je finansijer svega ovoga, a logistiku rade INFOHOUSE i Centar za razvoj medija i analize iz Sarajeva“, dodao je Radenković.

 

 

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.