RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

Otvoren brčanski Volonterski Servis

U brčanskom Omladinskom centru danas je upriličena svečana ceremonija otvorenja Lokalnog Volonterskog Servisa Brčko distrikta BiH.

Ovaj projekat, uz podršku Omladinskog komunikativnog centra iz Banja Luke, u narednih deset mjeseci u Brčkom će implementirati Proni centar za omladinski razvoj, u čijim prostorijama će i biti sjedište ovog servisa.

„Pored mladih i nezaposlenih pozivamo i zaposlene osobe da se uključe u volonterski servis i da u svoje slobodno vrijeme daju doprinos razvoju lokalne zajednice. Na izvršnu i zakonodavnu vlast apelujemo da se što prije usvoji Zakon o volontiranju koji će dati pravni okvir ovoj aktivnosti“, istakao je Jasmin Jašarević, generalni menadžer Proni centra i koordinator Lokalnog Volonterskog Servisa Brčko distrikta BiH.

Saša Marković izvršni direktor Omladinskog komunikativnog centra Banja Luka, kazao je da je cilj ovog projekta, i uopšte volonterizma u BiH, da se izgradi bolje društvo u cjelini.

„Omladinski komunikativni centar je do sada podržao i učestvovao u razvoju oko 30 lokalnih volonterskih servisa u BiH, a ovaj u Brčkom ćemo finansijski i programski podržati slijedećih deset mjeseci“, naglasio je Marković.

Ovom prilikom, Harun Šabanović, mladić koji uspješno volontira već četiri godine u MZ Omerbegovača, kazao je da je jako lijepo osjećati se korisnim i pomagati ljudima.

„Htio bih naglasiti da postoji loš političar, loš doktor, loš profesor, ali ne postoji loš volonter“, dodao je Šabanović.

Prisutnima na svečanoj ceremoniji obratio se i predsjednik brčanskog Parlamenta Đorđa Kojić, koji je na primjedbu da Brčko nema Zakona o volontiranju kazao da će provjeriti dokle je došla procedura oko pripreme nacrta ovog zakona.

„ Svi se zaklinjemo da je budućnost na mladim ljudima, al po ovom se vidi da ipak možda ne vodimo dovoljno računa o njima, tako da učinićemo sve da taj zakon uđe u skupštinsku proceduru i naravno bude usvojen jednoglasno, jer se radi o mladim ljudima.“, istakao je Kojić.

Kroz ovaj projekat, odnosno servis, kako je rečeno na ceremoniji, bit će prikupljena baza podataka volontera, i svi oni će imati knjižicu u koju će se upisivat njihov doprinos, dok će troškove volontiranja, odnosno prevoza do mjesta aktivnosti, te obroka, nadoknađivati organizator volontiranja.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.