RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

Увођење фискализације, али без посљедица за пореске обвезнике

Eвидентирање прихода пореских обвезника путем регистар каса би, на подручју дистрикта, требало да буде замијењено инсталисањем фискалних каса које би, због комплексности процедура система фискализације, могле да буде у примјени тек почетком 2015. године.

Ово смо сазнали од Мате Лучића, директора Дирекцијe за финансије који је рекао да, за разлику од регистар каса које инспектори контролишу личним доласком, фискална каса подразумијева директну информатичку везу између мјеста продаје робе и услуга на коме се путем касе евидентира промет и Пореске управе која одмах добија податак о регистрованом промету. С обзиром да је увођење фискалног система скупо, Лучић каже да се мора повести рачуна о финансијској заштити брчанских пореских обвезника јер би, у супротном, велики број њих одјавио своју дјелатност.

У том смислу су урађене смјернице и формирана група која израђује Закон о фискалним касама, а неопходно је формирање посебног одјељења у Пореској управи гдје би се радило на увезивању и контроли цјелокупног ситема. Према Лучићевим ријечима, у ентитетима постоји оваква пракса, али су порески обвезници финансијски оптерећени куповином каса и програма што се у дистрикту не жели урадити.

„Због читаве комплексности увођења оваквог система, током засиједања Владе Брчко дистрикта је одлучено да се смјернице за израду нацрта Закона о фискалним системима пошаљу на дораду и координацију политичких партија како би се постигао договор о свим детаљима и биле обезбијеђене претпоставке да увођење фискалних каса пореске обвезнике не кошта пуно“, рекао је Лучић не могавши да прецизира колико ће коштати увођење система фискализације у Брчком.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.