Brčko

Otvoren treći Festival sudžuke u Brčkom

U organizaciji Udruge potrošača Brčko distrikta u prostorijama Voćnog kluba Brčko danas je započeo tradicionalni, treći po redu, Festival sudžuke. Ovaj festival je natjecateljskog karaktera te će pokazati kakva je danas kvaliteta sudžuke u BiH i regiji.

„Na ocjenjivanje je pristigao 51 uzorak sudžuke od Sjenice do Ljubljane, među kojima su i uzorci iz Tutina, Visokog, Zlatibora, Vinkovaca i drugih gradova u kojima se tradicionalno proizvodi sudžuka. Ove autohtone bh, odnosno Balkanske mesne proizvode, ocjenjivat će žiri koji se sastoji od pomno izabranih kvalitetnih, stručnih i iskusnih ocjenjivača“, kazao je suoorganizator ovog festivala Savo Lukić, iz Voćnog kluba Brčko.

Jedan od ocjenjivača je i Amir Ganić, redovni profesor na Poljoprivredno-prehrambenom fakultetu Univerziteta u Sarajevu, koji se u ovoj ulozi nalazi već drugu godinu za redom. O ovogodišnjim prijavljenim uzorcima kaže:

„Generalno možemo dati jednu opasku da se radi o jednoj veoma heterogenoj kvaliteti dostavljenih uzoraka. Ta njihova heterogenost je rezultat različitog tehnološkog pristupa koji se ogleda kroz različitu kvalitetu sirovina, kroz različitu tehnologiju proizvodnje, količine i vrste dodataka, načina i tehnologija dimljenja. Sveukupno, veoma je teško dati jednu opću ocjenu za sve pristigle uzorke. Ima tu i uzoraka koji su na zavidnoj razini kvalitetom, međutim, ima tu značajan broj uzoraka koji, nažalost, ne zadovoljavaju ni minimum senzornih karakteristika kvalitetnog sudžuka”, kazao je Ganić.

Admir Hibeljić, mesar iz Orašja, također je jedan od ocjenjivača sudžuke na ovogodišnjem festivalu posvećenom ovom mesnom proizvodu. Kao netko tko je dugi niz u ovom poslu, ističe kako su za izradu dobre sudžuke ključni znanje i strpljenje.

Festival sudžuke s raznim sadržajima će trajati do srijede, 22. ožujka, kada će stručni žiri odabrati, proglasiti i nagraditi pobjednike u četiri kategorije: u zanatskoj proizvodnji, industrijskoj proizvodnji, te u kategorijama najbolja sudžuka Srbije i najbolja sudžuka Brčko distrikta.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja klinite na USLOVI KORIŠTENJA.

Povezani članci

Back to top button
error: Sadržaj zaštićen od neovlašćenog preuzimanja!