RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

Ovogodišnja pčelarska sezona u Distriktu slabija u odnosu na prošlu godinu

Jedan od vodećih pčelara u Distriktu Nikola Kerezović istakao je kako se ovogodišnja pčelarska sezona može ocijeniti slabijom od prosječne, zaključivši da su razlog tome loši vremenski uslovi.

„Bagrem nam je prošao u kiši, kad je lipa počela da cvate, krenule su temperature od trideset i nešto stepeni, a lipa, ako je temperatura visoka, slabo medi”, objasnio je Kerezović.

Komparirajući ovogodišnje količine izvrcanog meda s prethodnom sezonom, Kerezović akcentira da se ne može pohvaliti visokim ciframa.

„Količina meda, koja se u prosjeku kreće od 15 do 20 kilograma po košnici, ove godine jedva dostiže 10 kilograma meda po pčelinjem društvu“, istakao je Kerezović.

Kerezović dodaje kako krajem augusta nastupa skidanje nametnika sa pčelinjih društava, te priprema za zimski period, što podrazumijeva praćenje količine meda koje će pčele sebi same osigurati.

„I onda ćemo pred kraj augusta vidjeti koliko ima hrane, ako ne bude dovoljno, a to je minimalno 10 do 15 kila po jednom društvu, onda moramo uzimati šećer, dohraniti ih kako bi bile spremne za zimu“, dodao je Kerezović.

U posljednjem kvartalu godine manje je posla u pčelinjacima, što je prilika za održavanje edukacija i događaja u vezi sa pčelarstvom. Kerezović je, stoga, kazao kako su u toku pripreme Sajma pčelarstva, pčelinjih proizvoda i opreme u organizaciji Udruženja Matica Brčko.

“Radi se o 16. Sajmu po redu, koji je planiran za treći vikend u septembru”, objasnio je Kerezeović

Ako je suditi prema dosadašnjoj praksi, Sajam izazove veliki interes Brčaka, pa Kerezović prognozira da će tako biti i ove godine.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Saopštenje za javnost brčanskih pčelara: Reakcija na Nacrt zakona o pčelarstvu

Radio Brčko

Брчко: Принос меда ове године знатно слабији

Дејана Крстић

Брчко: У току спремање пчелињих друштава за зиму

Vladimir Matijević